НОВИНИ

Стартът на преговорите на ЕС с Албания не е основна новина в Тирана

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
20:17, 26.09.2024
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Стартът на преговорите на ЕС с Албания не е основна новина в Тирана. Пътят на Албания към ЕС ще бъде дълъг, коментират местните анализатори.

Албания тръгва по своя европейски път, който ще трябва да я отведе в ЕС. Как и кога обаче никой в Тирана не се наема да прогнозира. Факт е, че Албания направи много по ключови реформи, макар и да остава още да се свърши по тях, за което бива критикувана в последно време. За да се стигне до днешното решение Гърция трябваше да вдигне ветото, което беше наложено заради ареста на кмета на град Химара, населен с етнически гърци по време на предизборната кампания за местния вот в Албания миналата година. Днес в Албания никой официално не коментира тази новина, която дойде от Брюксел. Ето какво каза популярния независим анализатор от Тирана Бен Андони, който коментира какъв ще бъде пътят на Албания към ЕС и какво означава разделянето на Северна Македония от страната му в този процес.

"Ако трябва да сме честни, в Албания не само медиите, но и политиците са доста безразлични спрямо присъдата на Брюксел. Най-вече защото много добре знаем, че присъединяването към ЕС е труден процес. Ние се стремим да влезем през 2030 г., но все още страната ни много се съмнява, че ще успеем в този срок. Освен това, предвид че Сърбия и Черна гора започнаха преди години, отваряйки клъстерите по преговорните глави, и са затворили само два или три, ни кара да смятаме, че ще отнеме повече време за присъединяване", каза Бен Андони, анализатор.

И германският посланик в Тирана Карл Бегнер коментира решението на Брюксел по отношение на започването на преговорите на Албания с ЕС.

"Процесът по присъединяване към ЕС се основава на заслуги и от одобрението на всички държави-членки за изпълнението на критериите. Това е сигнал към всички държави-кандидати за ЕС от региона", каза Карл Бегнер, германски посланик в Тирана.

"Решението за отварянето на първия клъстър с Албания ще ни позволи да обсъждаме много по-задълбочено важните въпроси с албанското правителство. Ще започнем с върховенството на закона и борбата срещу корупцията, което е важно за всички сфери и за развитието на Албания".

Той дипломатично коментира и разделянето на Скопие от Тирана по пътя към ЕС.

"Надявам се, че започването на преговори за членство в ЕС от страна на Албания ще даде сигнал и на надежда и на останалите държави от региона. ЕС и неговите членове са сериозни по отношение на преговорния процес. Това е един много позитивен сигнал, дори ако не всички кандидати имат полза от него едновременно."

Вижте прякото включване на специалния пратеник на БНТ Николай Кръстев в Тирана

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море си гарантира място на финала на Черноморските игри
Черно море си гарантира място на финала на Черноморските игри
Президентът Радев за разделянето на Тирана и Скопие: Това е логично следствие за политиката на кабинета на РСМ
Президентът Радев за разделянето на Тирана и Скопие: Това е логично следствие за политиката на кабинета на РСМ