НОВИНИ

Защо Брюксел раздели Албания и Северна Македония по пътя им за еврочленство?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:20, 26.09.2024
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Албания продължава по пътя към Европейския съюз, а Северна Македония изостава. Посланиците на страните от Евросъюза в Брюксел решиха Тирана да започне същинските преговори за членство в общността. Това ще стане на 15 октомври в Люксембург, където ще се проведе втората междуправителствена конференция между Албания и Европейския съюз. След като години наред двете държави се движеха заедно, сега пътищата им бяха разделени. Причината - Скопие не е изпълнило условията за отваряне на преговорни глави, заложени в преговорната рамка, а именно - промяна в Конституцията за включване на българите.

Какво следва от тук нататък за двете държави?

Пред 2022 беше поставено началото на преговорите за членство в ЕС на РСМ и Албания, вчера обаче беше взето решение, което разделя двете държави и на 15 октомври Тирана започва преговорите по същество, като отваря първия така наречен "клъстър". Това са няколко глави, обединени в едно, което се нарича "основополагащи въпроси". До това решение се стигна единодушно и това е изискването, за да бъде отворен един такъв клъстър. Всички държави гласуваха за това, включително Гърция, която през последната година имаше проблеми с Албания, свързани именно с правата на гръцкото малцинство в Албания. Но Атина и Тирана успяха да изчистят недоразуменията помежду си и преди няколко дни Атина даде зелена светлина на Тирана за започване на преговори. Положението с Република Северна Македония, знаем, е много по-различно, защото Скопие отказва да промени конституцията си, както беше договорено именно през 2022 година на първите междуправителствени конференции.

Днес от Европейската комисия отново коментираха, че очакват от Скопие да изпълни ангажиментите си.

"Позицията ни е много ясна. Европейската комисия очаква възможно най-скоро започването на преговори по клъстерите с Албания и Северна Македония. Възможно най-скоро, след като Северна Македония отговори на условията, поставени от Съвета", подчерта Ана Писонеро, говорител на Европейската комисия.

Не е ясно колко дълго ще продължат преговорите на Албания с европейските институции, но за сега поне е ясно, че процесът започва, а точно обратното се случва със Северна Македония. Процесът там е напълно замразен в момента.

Вижте прякото включване на Десислава Апосотолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва ли дискусия за смяна на данъчната система?
Започва ли дискусия за смяна на данъчната система?
Майкон: Усетих, че публиката има по-специално отношение към мен
Майкон: Усетих, че публиката има по-специално отношение към мен