НОВИНИ

Мицкоски: Ако това е условието РСМ да продължи преговорите за ЕС - не, благодаря!

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:10, 26.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:40 мин.
Балкани
Снимка:
Слушай новината

Реакциите от Скопие, след като Брюксел раздели Албания и Северна Македония по пътя за еврочленство - управляващите продължават конфронтацията с България, а опозицията поиска отговорност.

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски остава непоклатим и не отчете решението на посланиците на страните от Европейския съюз като свой неуспех.

"Промяната в Конституцията е диктат на България", повтори Мицкоски.

"Ако това е условието, не благодаря!", заяви премиерът на Северна Македония.

Властта в Скопие иска - първо София да ратифицира протокола за присъединяване и после да влизат в сила конституционни поправки за включване на българите като държавотворен народ.

От опозицията пък поискаха от премиера да поеме отговорност за неуспеха и изолацията на страната, както и за липсата на план за по-нататъшни действия. И всичко това се случва в навечерието на визита на унгарския премиер Виктор Орбан в Скопие. Унгария председателства Съвета на Европейския съюз и именно Будапеща внесе предложението за Албания в дневния ред.

Мицкоски призна, че решението от Брюксел е очаквано и му е било съобщено още по време на срещите с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел миналата седмица. Премиерът на Северна Македония обясни, че е поискал в Брюксел промените в конституцията за включване на българите да влязат в сила едва, след като България ратифицира протокола за присъединяване на на страната към Евросъюза - така нареченото от управляващите "френско предложение плюс".


От опозицията пък поискаха от премиера да поеме отговорност за неуспехът и изолацията, както и за липсата на план за по-нататъшни действия.

"Македония е в изолация сега, без ясен план и стратегия как де са продължи напред. Само за 100 дни, това правителство погреба последната надежда за по-добър живот в бъдеще тук. Политиките на ВМРО - ДПМНЕ целят да разпространяват популизъм и фалшив патриотизъм, а последствията са международна изолация, икономическа стагнация и вътрешно напрежение", каза Венко Филипче - председател на СДСМ.

Вътрешното напрежение ще се усети най-вече по линия на албанската общност в Северна Македония. Партньорите на управляващите - албанската коалиця "Вреди" продължава да твърди, че евроинтеграцията е приоритет, а Мицкоски очаква дори дестабилизация.

"Може и да има опити за дестабилизация. Ако някой реши да прави такива в една държава-членка на НАТО, ще отговорим адекватно. Няма да позволим дестабилизация", заяви Християн Мицкоски - премиер на Република Северна Македония.

Днес в Северна Македония на двудневна визита пристига унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна председателства Съвета на Европейския съюз и именно Будапеща внесе предложението Албания да отвори първата група от преговорни глави.

Изострянето на политическите изказвания от Скопие по адрес на София започна много преди снощното решение в Брюксел и е поддържано активно от управляващите в Северна Македония. И тук естествено идва въпросът - дали скандалите не целяха точно подготовка на почвата за хвърляне на обвинения към България, за да обяснят решението на Брюксел пред своите граждани.

И как така нареченото "френско предложение плюс" стана всъщност минус.

Република Северна Македония тръгна уверено по пътя към Европейския съюз именно с подписването на Договора за добросъседство с България на 1 август 2017 година.

Почти година по-късно беше подписано и Преспанското споразумение с Гърция, заради което се смени и името на Република Северна Македония.

С тези два договора, Скопие, София и Атина бяха пример за света и показаха как Балканите са способни да излязат от вихъра на двустранните спорове и да загърбят тежкото минало. Но полагането на подпис не е достатъчно - реч на омраза, липса на напредък в работата на историческата и на междуправителствената комисии, претенциите за признаване на македонско малцинство - всичко това предизвика напрежение по оста София - Скопие до 2022 година, когато френското предложение дава нова формула, за да може Скопие да продължи - формула, която така и не беше реализирана и беше замразена на 8 май, когато ВМРО - ДПМНЕ постигна убедителна победа на парламентарните и президентски избори и то въз основа на кампания, основана на антибългарска реторика.

Сега Република Северна Македония е в застой, остава да чуем какъв е планът на страната за пътя напред.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майкон: Усетих, че публиката има по-специално отношение към мен
Майкон: Усетих, че публиката има по-специално отношение към мен
Вода с мирис на нафта потече от чешмите на добричко село
Вода с мирис на нафта потече от чешмите на добричко село