НОВИНИ

Българските реакции за отделянето на Албания и Северна Македония за еврочленство

Николай Минков
от Николай Минков
11:51, 26.09.2024
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Не закъсняха и политическите реакции от Народното събрание за разделянето на Албания и Република Северна Македония по пътя им към членство в Европейския съюз.

Новината, че Брюксел дава зелена светлина на Тирана и налага забрана за сега за преговорния процес на Скопие предизвика мълниеносна реакция с парламентарния елит. Лидерът на най-голямата формация в парламента Бойко Борисов, който е и председател на външната комисия, призова за спокойни коментари от страна на парламентарно представените партии. В момента има извънредно заседание на външната комисия, на което се очаква да излезе с проектодекларация, която бъде представена в пленарната зала и гласувана от българското Народно събрание.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "Искам да уверя българския народ, че всичко, което сме направили в ЕНП, в ЕС и l ЕК, много добре сме чути. Така действат европейските институти. Те не заплашват, те не обиждат, а резултата е, че Албания върви напред. Тя прие българското малцинство, а нашите колеги от РСМ да понесат или да понасят това, което тяхното поведение към днешна дата са си сътворили."

Кирил Петков - съпредседател на ПП-ДБ: "Френското предложение се оказа много добро за България. Реално целият ЕС застана на страната на България и РСМ трябва да реши иска ли да приеме българите в своята Конституция или пътя ѝ към Европа се затваря."

Костадин Костадинов - председател на "Възраждане": "Македонската държава, особено след изборите, отказва да изпълни договорите както с България, така и с нашите партньори в ЕС. Очевидно е, че трябваше да се вземе решение, което да покаже, че след като не искаш да спазваш договорите, очевидно и отсрещната страна също няма да спазва тези договорености, които е имала към теб."

Борислав Гуцанов - председател на ПГ на "БСП за България": "Нормална реакция на Брюксел след изказванията, особено последните от миналата седмица на официалните лица от Македония, нямаше каква друга реакция да бъде. По какъв ли не начин ни нарекоха и мисля, че това беше съвсем справедливо решение. Не можеш да имаш такъв речник, такава омраза на две съседни държави и да очакваш да бъдеш страна-членка на ЕС."

снимки: БТА

Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН: "Северна Македония не отговаря на поетите ангажименти, които е подписала сама в преговорната рамка, така че те не могат дори да се надяват да започнат преговори, още повече с непремерените изказвания на техни ръководители. Най-нормално е те да стоят там, където са или извън ЕС, и няма да започнат никога, ако не променят поведението си и ако не приемат българите в Конституцията на Северна Македония."

А днес е последният работен ден на 50-ия парламент. От утре те излизат в предизборна ваканция. Коментарите на лидерите на парламентарно представените партии са, че това Народно събране е провалено, но вината винаги е в политическия противник.

Вижте повече в прякото включване на Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Алипиев направи добър мач, но неговият тим Антверп Джайънтс допусна загуба в BNXT Лигата
Иван Алипиев направи добър мач, но неговият тим Антверп Джайънтс допусна загуба в BNXT Лигата
Ще има ли ефект от забраната за продажба на райски газ на физически лица?
Ще има ли ефект от забраната за продажба на райски газ на физически лица?