НОВИНИ

Кремъл: Промяната в ядрената доктрина е предупреждение към "неприятелските" държави

Москва си запазва правото да използва ядрено оръжие и при агресия срещу Беларус

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:06, 26.09.2024
Чете се за: 04:50 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Какво означава предложената от Владимир Путин промяна в ядрената доктрина на Русия? Ходът се смята отговор на искането на Украйна да получи разрешение да използва западни оръжия с далечен обсег, за да поразява цели във вътрешността на Русия.

От Кремъл заявиха, че това е предупреждение към "неприятелските" държави. Реакцията от Брюксел - Путин за пореден път демонстрира неприемливо поведение, а Киев обвини Москва, че единственото, с което вече разполага е ядрената карта.

Основи на държавната политика в областта на ядреното сдържане - това е официалното име на документа, в който Владимир Путин предлага промени. Той подчерта, че Русия се отнася изключително отговорно към темата, че е наясно с мощта на този вид оръжия и, че Москва винаги е работила срещу разпространението им.

"Днес ядрената доктрина остава най-големият гарант за сигурността на държавата и нейните граждани и инструмент за запазване на стратегически паритет и баланс на силите по света. В същото време, настоящата военна и политическа ситуация се променя изключително динамично и трябва да имаме това предвид, включително зараждането на нови военни заплахи и рискове за Русия и нашите съюзници", каза Владимир Путин, президент на Русия.

Кое е новото в документа - разширен е списъкът с държави и съюзи, които доктрината обхваща, но е добавено ново условие - ако неядрена държава извърши агресия срещу Русия, с участието или подкрепата на ядрена държава, Москва ще го приема като съвместна атака срещу руската държава. Путин добави, че Москва си запазва правото да използва ядрено оръжие при агресия срещу Беларус. По-малко от 24 часа по-късно от Кремъл дадоха разяснения.

"Не само сега, но и по-рано, здравомислещи политици, лидери и анализатори прекрасно разбираха и разбират сериозността на изявленията на президента Путин. Още повече, когато става дума за такава безпрецедентна конфронтация, провокирана от прякото участие на западни, в това число и ядрени държави, в конфликта в Украйна", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Военни анализатори коментират, че ако бъдат одобрени, промените ще дадат основание на Русия да използва ядрено оръжие във войната срещу Украйна. При това не само срещу Киев, но и срещу западни страни, които подкрепят Украйна. Настоящата доктрина е в сила от 2020 година. Според документа, Русия може да вземе решение за ядрен удар в следните 4 случая:

  • Пускане на балистична ракета, която атакува Русия или неин съюзник;
  • Използването на ядрено оръжие или на друг вид оръжие за масово унищожение срещу Русия и неин съюзник;
  • Действия срещу критични държавни или военни обекти;
  • Агресия срещу Русия, с използването на конвенционално оръжие, което застрашава съществуването на държавата.

В Брюксел осъдиха, промените и подчертаха, че е недопустимо те да идват от лидер, чиято държава е част от СС на ООН.

"Не за първи път Путин играе хазарт с ядрения си арсенал. Той на практика показва на целия свят, и то в седмицата на общото събрание на ООН, истинското си лице", смята Петер Стано, говорител на ЕК.

Дори най-близкият съюзник на Москва - Пекин призова към сдържаност след изявлението на Путин. Русия вече разполага само с "ядреното изнудване, за да заплашва света", казаха от кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. Днес той ще представи своя Плана за Победа на американския президент Джо Байдън.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският национал Николас ван дер Мерве е 81-и в общия старт при юношите на световното първенство по колоездене
Българският национал Николас ван дер Мерве е 81-и в общия старт при юношите на световното първенство по колоездене
Министърът на иновациите: Аз съм убеден, че машинен вот ще има
Министърът на иновациите: Аз съм убеден, че машинен вот ще има