НОВИНИ

Стартира 78-ата ветроходната регата Сидни - Хобърт

Състезанието с дължина от 628 морски мили (около 1163 км) до главното южно пристанище на Тасмания се счита за едно от най-трудните яхтени състезания в света.

стартира ата ветроходната регата сидни хобърт
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:21, 26.12.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Сочените за фаворити яхти Andoo Comanche и LawConnect имаха сериозни проблеми още на излизане от залива на старта на 78-ото издание на ветроходната регата Сидни – Хобърт. Това позволи на яхтите от клас супер-макси да излязат начело и да поведат рейда от 113 лодки във водите на Южния Пасифик.

Яхтата Andoo Comanche, която спечели няколко отличия за преминаване на линейни трасета миналата година, едва не се сблъска със Scallywag скоро след като старта беше даден. Състезанието с дължина от 628 морски мили (около 1163 км) до главното южно пристанище на Тасмания се счита за едно от най-трудните яхтени състезания в света.

Екипажът на LawConnec имаше проблеми с разпъването на платно, докато наближаваше пристанището на Сидни, но премина достатъчно безопасно към групата на водещите в класирането плавателни съдове. Но въпреки началните проблеми, въпросните две яхти заедно със Scallywag бяха далеч от останалата част от флота, след като смело – но и уверено заради капацитета на водоизместимост, започнаха да търсят вятър на изток от брега.

Изтощителното и понякога опасно състезание започна под слънчево небе, но тази седмица в крайбрежните води край източния бряг на Австралия имаше много бури. А метеоролозите дори прогнозираха още по-силни ветрове и подводни течения. Самото състезание има реномето на непредвидимо и трудно, тъй като се провежда предимно в Тасманово море , плиткостта на Пролива Бас и близостта му до състезателното трасе означават, че флотът е под голямо влияние в момента от континента към остров Флиндърс . Въпреки че състезанието се провежда през австралийското лято, южните бури често правят състезанието Сидни–Хобарт студено, неравномерно като плаване и много предизвикателно за екипажите. Отказването на доста голям брой лодки не е рядкост.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
82 нови случая на COVID-19 за изминалото денонощие
82 нови случая на COVID-19 за изминалото денонощие
Украинските ВВС са унищожили кораб от руския флот
Украинските ВВС са унищожили кораб от руския флот