НОВИНИ

Стартира програма за менторство на жените треньори и съдии

С предвидените дейности проектът цели да насърчи по-голямото включване и участие на момичета и жени в баскетбола

Програма за менторство
Снимка: Българска федерация по баскетбол
bnt avatar logo
от БНТ
19:56, 20.11.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Българската федерация по баскетбол продължава участието си в проекта "PROMISE" по програма "Еразъм +" . Той стартира през януари 2023 г. и ще продължи до юни 2025 г., като има за основна цел да се справи със ситуацията на неравенство и полова дискриминация, които все още се наблюдават в света на баскетбола.

С предвидените дейности проектът цели да насърчи по-голямото включване и участие на момичета и жени в баскетбола на всички нива, както и да премахне отрицателните стереотипи, които ни заобикалят ежедневно.

След като през месец май БФБаскетбол проведе много интересни и полезни дискусии по темата с шест фокус групи, съставени предимно от жени - състезатели, треньори, съдии, баскетболни мениджъри, спортни журналисти и служители на федерацията, сега предстои „Програмата за менторство". Тя е насочена към жените треньори и съдии, които имат желание и намерение да продължат обучението си и да се развиват като професионалисти в света на баскетбола.

В продължение на шест месеца те ще имат възможност да се обучават и, в някои случаи, да имат ментор в лицето на жена професионалист с експертиза и опит, която ще ги наблюдава и подкрепя според техните нужди, въпроси и съмнения, засилвайки способностите им и предоставяйки им качествени идеи.

Ментори на треньорите ще бъдат Таня Гатева - старши треньор на националния отбор на България за жени, и Албена Брънзова - директор спортно-техническа подготовка към БФБаскетбол. Ментор на жените съдии ще бъде Татяна Вълчева, опитен и утвърден съдия в НБЛ.

Планира се в дейностите по програмата да се включат минимум 10 жени съдии и 20 жени треньори.

Менторите предлагат всички заинтересувани жени - треньори и съдии, да се включат в информационна онлайн среща по Zoom в петък, 24 ноември от 21:00 ч. и да пишат на следните мейли:

За треньори: abranzova@basketball.bg.

За съдии: mtatiana@abv.bg

Линк за срещата по Zoom: https://us06web.zoom.us/j/83641586271?pwd=aRsNFBf5DMqhyIbFqvf5zX0w1Q7cwF.1

Партньорите на БФБаскетбол по проекта са Каталунската баскетболна федерация, Косовска баскетболна федерация, Баскетболната федерация на Ирландия, Португалска баскетболна федерация, Университет "Рамон Лул" (Барселона) и Баскетболна федерация на Нувел-Аквитания, Франция.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 мига от 2023 година
10 мига от 2023 година
Ново напрежение във властта заради исканата оставка на Калин Стоянов
Ново напрежение във властта заради исканата оставка на Калин Стоянов