НОВИНИ

Стефан Янев: Българската азбука е най-великото обещание за вечност, за безсмъртие на нашата нация

стефан янев българската азбука великото обещание вечност безсмъртие нашата нация
bnt avatar logo
от БНТ
11:24, 24.05.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Българската азбука е най-великото обещание за вечност, за безсмъртие на нашата нация. Тя ни дава надежда, че народът и държавата ни, освен славно минало, ще имат и славно бъдеще, че българската книжовност и неповторимото ни културно наследство ще пребъдат.

Това заявява в поздрав по случай 24 май служебният премиер Стефан Янев.

"24 май е един от най-светлите ни национални празници – Ден на българската азбука, просвета и култура. Ден на писмеността ни и на словото – символи на силата, непоклатимостта и устрема на българския дух и на непреходната ни национална идентичност", казва Янев.

По думите му българската азбука е неоспорим принос на Средновековна България в световната цивилизация.

"Повод за гордост и самочувствие е, че именно тя свързва толкова много народи с духовната сила на писмеността, с българските букви, отразяващи нашия неповторим културен код, мъдростта, опита и знанието на нашия народ, трупани през вековете", допълва премиерът.

Безспорна е и ролята на писмеността и словото за запазването на българската държавност, за нейното отстояване в преломни исторически моменти и за утвърждаването ѝ през вековете - смята Янев.

"Затова в свят, в който се размиват културни граници и идентичности, ние сме длъжни да се борим за книжовност и просвета, за нашия език и за съхранението на националния ни облик", завършва министър-председателят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Героят Суарес остава в Атлетико
Героят Суарес остава в Атлетико
Високи глоби в Гърция за ходене на работа без COVID тест
Високи глоби в Гърция за ходене на работа без COVID тест