НОВИНИ

Стефани Стоева и Габриела Стоева: За нас по-важно е да вземем квота

Трикратните европейски шампионки по бадминтон на двойки жени са готови да дадат най-доброто от себе си на Европейското първенство в Германия през следващата седмица.

Габриела Стоева, Стефани Стоева
Снимка: Facebook: Българска Федерация Бадминтон/Bulgarian Badminton Federation
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:52, 06.04.2024
Чете се за: 04:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Трикратните европейски шампионки по бадминтон на двойки жени Стефани Стоева и Габриела Стоева са готови да дадат най-доброто от себе си на Европейското първенство в Германия през следващата седмица, за да спечелят медал и олимпийска квота за Париж 2024.

Сестрите са шампионки на Стария континент през 2018, 2021 и 2022 година, имат две златни отличия на Европейските игри през 2015-а и 2023-а, а освен това имат участие на олимпийските игри в Рио 2016 и Токио 2020.

През последната седмица Стефани Стоева и Габриела Стоева, които са с треньор Петя Неделчева-Хранова, проведоха лагер в София с останалите национали на страната, а по-късно днес ще отпътуват за Германия.

"Подготовката върви добре, до преди няколко дни имаше състезатели от Тайван с нас на тренировките. Хубаво е, че се събрахме всички в отбора да тренираме заедно, което ни мотивира да се подготвим на 100 процента и да дадем най-доброто от себе си на Европейското първенство", каза Стефани Стоева.

За нея по-важно е да спечелят със сестра си квота за олимпийските игри в Париж, но също и медал в Германия.

"За олимпийската квалификация ние бяхме много назад, когато започна миналата година, бяхме около 10-12 хиляди точки зад всички, които влизаха тогава и се радвам, че успяхме да ги догоним. Петя Неделчева избра правилните турнири, с които да се върнем в надпреварата. Европейското първенство винаги е било една идея по-тежко състезание за нас, защото всеки очаква да вземем титлата или медали, но аз се опитвам да не си изпитвам излишно напрежение, защото това повлиява и на сестра ми. Затова просто се радвам, че успяхме да догоним всички двойки за квалификацията", добави тя.

"Това състезание е наистина е важно, тъй като и в Азия има индивидуален шампионат, но ще се опитаме да дадем най-доброто от себе. Целта е да вземем медал, какъв ще бъде по цвят ще се реши по време на Европейското, но важното е да влезем в отличията. За нас по-важно е да вземем квота, тъй като беше наистина много тежка година - не само в спорта, но и като лични взаимоотношения. Затова това е една идея по-важно, но също така и един медал на Европейското първенство ще бъде много добре за нас", коментира още Стефани Стоева.

Сестра ѝ Габриела също очаква добро представяне на Европейското първенство, а целта е олимпийска квота и отличие.

"Проведохме лагер преди да заминем на Европейското първенство. Той премина доста добре, защото успяхме да се съберем добри състезатели, най-вече двойкови играчи и всеки успя да помогне на другия с каквото може. Беше наистина страхотен лагер", каза трикратната европейска шампионка.

"Разбира се, всеки ще очаква да вземем златото. Ние сме били три пъти шампионки и, разбира се, отиваме за четвърта титла, но ще гледаме мач по мач. На нас са ни важни тези точки, които Европейското ще донесе за олимпийската квалификация. Всеки мач е различен, всеки опонент е различен, но се надявам да дадем най-доброто от себе си. За мен и квотата и медала са важни, но квотата е много по-голяма, защото този форум е на всеки четири години и е най-големият в целия спорт. Всеки иска да отиде на олимпиада, за нас ще бъдат трети олимпийски игри и се надяваме да покажем едно добро класиране и да вземем тази квота, след като миналата година бяхме толкова назад с точките зад другите", добави Габриела Стоева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лил откри 28-я кръг в Лига 1 с победа срещу Марсилия
Лил откри 28-я кръг в Лига 1 с победа срещу Марсилия
ПП-ДБ са като змията, която си сменя кожата, а си остава същата, инфантилни неможачи, заяви лидерът на "Възраждане"
ПП-ДБ са като змията, която си сменя кожата, а си остава същата, инфантилни неможачи, заяви лидерът на "Възраждане"