НОВИНИ

Стигна ли се до хаос заради масовите смени на членове на СИК в София и Благоевград?

Тази сутрин над 70 членове на СИК в област Благоевград не са се явили на изборите

Карина Караньотова
от Карина Караньотова , Репортер: БНТ-Благоевград
16:30, 27.10.2024
Чете се за: 04:07 мин.
Регионални
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Масови смени в секционните комисии в столицата и Благоевград.

И докато в Благоевград причината е неявяване на членовете, в София се стигна до куриозни случаи - членове на СИК, които вече бяха започнали работа, се оказа, че са изтрити от окончателните списъци.

Часът е 8.00 сутринта, районът "Красно село", а Димитър Моллов вече час отбелязва гласувалите в избирателния списък. До момента, в който става ясно, че всъщност той не е член на комисията.

"Донесоха удостоверенията на членове, председатели, секретарите. Мен ме няма, а мен ме имаше в списък вчера, даже го снимах и всичко беше наред до 8.00 ч. тази сутрин", недоумява Димитър Моллов, сменен член на СИК.

Оказва се, че десетки членове на секционните избирателни комисии в район "Красно село" са сменени в последния момент. И въпреки че подмяната е станала още вчера в 17.30 ч., новите списъци са качени на сайта на ЦИК едва тази сутрин. Вчера ЦИК изпрати указания до всички РИК за спиране на смените на членове на секционните избирателни комисии по искане на партии, тоест членове могат да се подменят, само ако не са се явили на работа.

"Разбира се, има такива, които се разболяват или нещо се случва, за тях е нормално да бъдат назначени нови членове. Те са заменени, но това всъщност са неявили се членове на СИК.

- БНТ: Да, но тук говорим за хора, които са искали да се явят и са отишли.

- Специално за конкретния казус - да има замени от вчера, съответно има лица, които са подали жалби, те ще бъдат препратени към ЦИК, какъвто е редът", обясни Полина Витанова, председател на 23 РИК.

В последните дни повече от половината членове на СИК в област Благоевград също бяха подменени. Само тази сутрин над 70 души не са се явили и е трябвало да им се търсят заместници. В отделни секции е имало забавяне на началото на изборния ден, тъй като новите членове пътували отдалеч.

"Промени в състава на СИК няма, има замяна на членовете на СИК, при условията на съответната разпоредба от Изборния кодекс, която казва, че когато не се яви член в изборния ден, се заменя по предложение на квотата на партията, която представлява. Но ние нямаме предложение да се освободи този човек и на негово място да се назначи друг. Ние имаме предложение за запълване на съставите, защото не са се явили сутринта съответния брой от членовете", каза Мартин Бусаров – председател на РИК - Благоевград.

От РИК - Благоевград се опасяват, че замяната на членове в последния момент ще доведе до проблеми.

"Надявам се на следващи избори партиите да бъдат по-отговорни и да свършат както трябва своя ангажимент. Да подадат нормален брой членове. Защото имаме десетки обаждания от сутринта с нелепи въпроси от рода как да си нараня печата и как да поставя отпечатъка наобратно, или да виждаме какво пише. Т.е. това са необучените членове, които това правят цяла сутрин", каза Мартин Бусаров – председател на РИК - Благоевград.

Ще успеят ли комисиите да попълнят коректно протоколите, ще стане ясно след края на изборния ден.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандална жалба в Сатовча и Гърмен - не се виждало какво правят избирателите зад паравана
Скандална жалба в Сатовча и Гърмен - не се виждало какво правят избирателите зад паравана
Боряна Калейн - за трудните решения и големите успехи (ВИДЕО)
Боряна Калейн - за трудните решения и големите успехи (ВИДЕО)