НОВИНИ

Стойка Кръстева: Искам децата да станат добри българи и шампиони

Даме Стойков, Стойка Кръстева и Красимир Инински
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:15, 26.01.2022
Чете се за: 05:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Искам децата да станат добри българи и шампиони. Това заяви олимпийската ни шампионка в бокса Стойка Кръстева на пресконференция. Родната състезателка бе наградена със „Златна ръкавица“ за изключителен принос към българския спорт и по повод прекратяването на състезателната ѝ кариера.

На събитието присъстваха още президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински, председателят на спортен клуб Локомотив Даме Стойков и личният треньор на Кръстева Борислав Георгиев.

„Това е един дългогодишен труд. Децата се разрастват с всеки изминал месец, това е благодарение на този екип – г-н Инински, спортен клуб Локомотив, вече са може би около 110 деца. Надяваме се доста от тях да се докажат по състезания и да вървят по нашите стъпки, с каквото мога, ще им помагам. Мисля, че е настъпил моментът, в който си давам равносметка и това беше правилният момент да прекратя своята кариера“, започна Кръстева по време на пресконференцията в Пресклуб България.

„Това, че аз съм станала олимпийски шампион не ми дава преднина пред другите треньори, а ме амбицира, че мога да бъда и добър треньор. Това е първата стъпка, радвам се, че ми е подадена ръка, оттук-нататък зависи от мен да се докажа. Първо, искам децата да станат едни добри българи – първо, да бъдат добри, второ да бъдат наистина българи, да ценят нашата държава и да останат тук. От гледна точка чисто спортно-технически като треньор, искам колкото се може повече шампиони, олимпийският връх ще е най-голямата радост“, добави тя.

Президентът на БФ Бокс Инински е убеден, че сътрудничеството му с Кръстева ще допринесе за нови големи успехи в българския бокс.

„Годината започна както винаги динамично. И мъжкият, и женският национален отбор са на лагер на Белмекен, предстои ни турнир „Странджа“. Каквото и да кажа за Стойка, ще е малко. Слагайки край на своята кариера, това е едно ново начало. Аз съм убеден, че нашето сътрудничество води до големи резултати, ние знаем как да си вършим работата, а и си я обичаме, пожелавам й успех. Ще направим най-доброто, което ще допринесе за успехите на българския бокс“.

„Интересът към купа „Странджа“ е голям, още не е свършил крайният срок. Заявки има доста, това ще е първият турнир от създадената нова организация, нещо като „Диамантена лига“. Признати сме и сме на много високо ниво. Сега стартира, ще има от Световната федерация награди за всеки класирал се и получил медал. Аз още не съм посрещал, това са само намерения, нито е гласувано, тепърва ще се разглежда. Излишно е да се коментира на този етап, аз лично не смятам, че ще изкарат бокса от олимпийското движение. Готвим се за Париж 2024, и младежите, и мъжете са на подготовка – това е доста дълъг и уморителен процес, но имаме ясни краткосрочни и дългосрочни цели. Целта за 2022 година е винаги една – максимално добро представяне и прославяне на България“, коментира той и евентуалното изключване на бокса от олимпийската програма през 2028.

„Сетих се преди девет години, като поех Локомотив София, това ми беше в управлението на спорта като прощъпулник, с Боби започнахме заедно. През всичките тези години и Локомотив, и боксът вървят само във възходяща линия – както каза Стойка, имаме спортно училище, което възстановихме, имаме зали, треньори и състезатели. Като има спортна база и сигурност в треньорите и състезателите, успехите няма да закъснеят“, заяви уверено Даме Стойков.

„За да има високи резултати, трябва да сме финансово осигурени. Всичко в Локомотив е безвъзмездно, децата могат безплатно да посещават залата. За нас това е богатство, от 110 деца поне десет ще станат световни шампиони. Всички деца искат да бъде около Стойка, за мен е чест да работя с олимпийски шампион“, сподели личният треньор на Кръстева Борислав Георгиев.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец осъществи изходящ трансфер
Лудогорец осъществи изходящ трансфер
Задържаха двама криминално проявени докато се качвали в откраднат автомобил
Задържаха двама криминално проявени докато се качвали в откраднат автомобил