НОВИНИ

Стотици мигранти остават блокирани край Одрин

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:18, 03.03.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Сигурност и правосъдие

Поредна нощ на открито за стотици мигранти край Одрин.

Засилени остават мерките за сигурност при Пазаркуле. Достъпът до ничията земя между Турция и Гърция е забранен за журналисти. Зоната се охранява изключително строго от турската жандармерия. И днес хиляди ще прекарат нощта под открито небе. Хората разказаха, че в блокираната зона мигрантите са твърде много, а условията са изключително лоши особено за жените и децата. С падането на нощта тук дойдоха и много търговци. Няколко буса със завивки бяха разграбени за секунди.

И днес на Пазаркуле продължаваха да се струпват мигранти от Сирия, Азия и Африка. Първите, които посрещат бежанците, са търговците и шофьорите на таксита. Пред лагера можеха да се видят и доброволци.

Хората тук разказват, че връщане назад няма, защото вече са изгубили всичко, което имат. Като тези момчета, които бягат от войната в Сирия. Засега пътят им на Запад свършва тук в ничията земя между Турция и Гърция.

Ясар: В лагера хвърлят коктейли Молотов, използват и сълзотворен газ. Това го правят гръцките полицаи постоянно. В лагера има достатъчно храна и вода. Турските власти са подсигурили всичко необходимо.

Други разказват, че са поели рискования път към Стария континент, за да намерят по-добър живот.

Абдула: От четири дни съм в лагера. Търся път към Европа. Условията не са добри. Твърде много хора сме вътре в лагера. Аз съм от Мароко. В моята страна няма добър живот.

Засега обаче Западна Европа остава все още мечта за хиядите блокирани зад огражденията на ничията земя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК предоставя на Гърция 700 млн. евро за справяне с мигрантския натиск
ЕК предоставя на Гърция 700 млн. евро за справяне с мигрантския натиск
Тристранна среща в София за миграцията
Тристранна среща в София за миграцията