НОВИНИ

Свищов - Пътят на свободата

bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 03.03.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Пътят на българската свобода започва на 27 юни 1877 г., когато освободителите пристигат на брега на река Дунав в местността Текирдере край Свищов. Градът е освободен след ожесточена битка, при която загиват 812 души, а 19 лодки и две оръдия са потопени.

На 27 юни 1877 г. Александър Втори - Освободителят стъпва на свищовския бряг при местността Текирдере.Тя е избрана не случайно, тъй като се намира на най-южната точка на Дунава, а от там до Балкана пътят е най - кратък, и има най - малко съсредоточена турска войска.

Цветан Шекеров - уредник Музей "Преминаване на руските войски": Започва десанта - турците са изненадани при пристигането на първия рейс, забравят да запалят сигналния огън в знак, че има събитие.

След ожесточена битка българската свобода изгрява за първи път в Свищов. Днес единственият ням свидетел на първия бой на руските освободители е малка воденица, построена в местността Текирдере, в която се съхранява една от най-големите музейни сбирки, посветени Руско- Турската освободителна война.

Цветан Шекеров - уредник Музей "Преминаване на руските войски": В музея се съхраняват оригинални експонати, които са взели участие в самата битка. Руска парадна каска, която е подарък от Русия, руски оръжия, саби.

В центъра на Свищов днес се извисява внушителен паметник, в основата, на който има каменна гробница, в която са положени костите на обесените на това място свищовски съзаклятници, над нея е стъпила фигура на бореца за национално освобождение, а в най-високата му част се стои Богинята на победата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнична програма на 3 март в Пловдив
Празнична програма на 3 март в Пловдив
Чествания и в румънската столица Букурещ по повод Трети март
Чествания и в румънската столица Букурещ по повод Трети март