НОВИНИ

Стоян Мавродиев: България стои стабилно на фона на кризата

bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 27.03.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Бизнес

България стои стабилно на фона на кризата. Това каза главният изпълнителен директор на Българска банка за развитие Стоян Мавродиев в студиото на "Още от деня".

"Българските публични финанси са добре управлявани. Ние сме във валутен борд и показателите на българския външен дълг са едни от най-ниските в Европа - 20% от БВП", заяви Мавродиев.

По думите му заради това България ще има възможност да получи нови заеми, които да инвестира в икономическо възстановяване и поддържане на работните места след кризата.

Той коментира и решението на правителството в Българската банка за развитие да постъпят 700 милиона лева под формата на увеличение капитала на банката.

Стоян Мавродиев: Българската банка за развитие ще разпредели тези средства в две направления – 500 млн. лева е програмата за издаване на гаранции към други търговски банки с цел да намалим риска в тези банки, за да могат да подкрепят своите клиенти. Този ресурс ще отиде през нас в търговските банки до крайните клиенти – малките и средни предприятия и корпоративните клиенти на тези търговски банки.

200 милиона лева е решението на правителството за директна помощ на физически лица, които в момента са в неплатен отпуск, но имат действащи трудови договори, поясни Мавродиев.

Българската банка за развитие директно няма да отпуска кредити на компании и физически лица. Тази програма е единствено гаранционен инструмент, с който ние под формата на банкова гаранция ще подпомогнем търговските банки, които ще подпомогнат своите крайни клиенти, каза още той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортистите запазват спечелените олимписйки квоти за догодина
Спортистите запазват спечелените олимписйки квоти за догодина
Готови сме да закупим нови немски тестове за COVID-19, заяви Борисов в разговор с Меркел
Готови сме да закупим нови немски тестове за COVID-19, заяви Борисов в разговор с Меркел