НОВИНИ

Страх, скука, самота – чувствата на тийнейджърите в ситуацията на COVID-19

страх скука самота ndash чувствата тийнейджърите ситуацията covid
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:46, 12.06.2020
7762
Чете се за: 01:55 мин.
У нас

Какво чувстват, мислят и как действат българските тийнейджъри в ситуацията на COVID-19?

Как се справят с физическата изолация и какво се случва с тях онлайн?

Какви са очакванията и авторитетите за тийнейджърите при криза?

Какво казват, че им липсва и от какво се нуждаят?

На всички тези въпроси се опитва да отговори онлайн изследване, огранизирано от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), проведено сред 810 ученици от цялата страната, на възраст между 15 и 19 г. (8-12 клас), в разгара на извънредното положение (16-26 април).

Целта е очертаването на модел, който е вероятно да бъде повторен в ситуация на следваща криза.

СМЕСЕНИ ЧУВСТВА

В ситуацията на извънредно положение тийнейджърите изживяват силни емоции, повечето от тях негативни: "Чувствам се загубен в своите мисли".

Така например, сравнено с периода преди COVID-19 тийнейджърите изпитват:

2 пъти повече страх и тревога;
5 пъти повече скука;
3 пъти повече гняв;
5 пъти повече раздразнение;
4 пъти повече носталгия и тъга;
4 пъти повече самота;
3 пъти повече разочарования
2 пъти повече безпомощност и безполезност.

По-малък дял са младежите, които преживяват кризата положително: "Благодарение на Интернет поддържам връзка със всичките си приятели. Не изпитвам нужда да излизам навън", допълват от УНИЦЕФ.

СПРАВЯНЕ СЪС СИЛНИТЕ ЕМОЦИИ

Но как се справят тийнейджърите с тази въртележка от емоции? Успокоение и баланс те намират в специфичното за възрастта си чувство за автономност. Показателна за това е най-предпочитаната за над 80% от тях дейност по време на изолацията – гледането на клипчета в социалните мрежи.

"Това е илюстрация за начина на удовлетворяване на трите базови за тийнейджърите потребности – моментни, реални и бързи стимули, споделеност и чувство за личен контрол. Другите дейности, които им носят баланс, са засилената комуникация с близки и приятели: "Повече си липсваме и по-често си пишем" – както и нещата, които запълват ежедневието им и ги избавят от скуката", допълват анализаторите.

ОТГОВОРНО ПОВЕДЕНИЕ

80% от българските тийнейджъри са отговорни в поведението си и спазват предписаните мерки, 64% не излизат навън, а 89% носят маски, ако излизат.

ДОКАЗАНИ АВТОРИТЕТИ

Като цяло тийнейджърите гледат рационално на ситуацията и търсят аргументи, за да изградят собствено мнение, което подчертават, че е важно за тях. В този процес се ориентират към търсене на доказани данни, а не към мнения на инфлуенсъри и групи в социалните мрежи, подчертавайки, че се позовават на експерти, както и че вярват най-много на родителите си. Учителите обаче не са сред доверения кръг и предпочитаните за тийнейджърите авторитети.

По отношение на училището и онлайн обучението мненията им са полярни.

"Училището им липсва, защото са лишени от живото общуване, докато дистанционното обучение за тях е източник на умора и усещане за прекалено количество за сметка на качеството", коментират децата.

КОНСПИРАТИВНИ ТЕОРИИ

Сред тийнейджърите има усещането за преекспониране на ситуацията (малък брой заразени, а твърде строги мерки срещу коронавируса). Това поражда и тенденция сред тях да прибягват до конспиративни теории, за да си обяснят това поведение на институциите и медиите.

Най-голям дял от тях (2/3 от анкетираните) са склонни да вярват, че коронавирусът е контролиран експеримент с ново биологично оръжие, а най-малка част (около 16%) вярват, че има връзка с 5G мрежата.

Между тези две крайности попадат и хипотезите на около половината от отговорилите, че коронавирусът е инструмент за налагане на нов обществено-политически ред или изкуствено планирана финансова криза, коментират от УНИЦЕФ.

ОЧАКВАНИЯ

Кои са темите, които вълнуват най-много тийнейджърите?

Ще има ли балове? (45%)

Какво ще правим след кризата? (42%)

Здравето на близките (45%).

(85%) очакват след отмяната на извънредното положение настъпването на сериозна финансова криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отмениха 3 старта от Формула 1
Отмениха 3 старта от Формула 1
Нова идея: ШЛ да се играесамо в Португалия
Нова идея: ШЛ да се играесамо в Португалия