НОВИНИ

Светослав Бенчев: Бургаската рафинерия продава на пазарни цени

bnt avatar logo
от БНТ
07:54, 28.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Защо цените на горивата у нас не поевтиняват? - темата коментира в студиото на "Денят започва" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Според него в момента долара е над 2 лв. Рафинерията работи с природен газ, а цената в момента е доста висока, разходите за ток по бензиностанциите са високи, заплати и инфлация - това са част от основните причини цените на горивата да не са на ниво от преди няколко месеца или преди години.

"Цените все пак са на едни доста добри нива за разлика от тези в редица други държави в ЕС. Цената зависи от това какви са цените на готовите нефтопродукти на международните борси. Цената на бензина е по-ниска от цената на дизела и това се дължи на факта, че в Европа се търси повече дизел. Освен това има и опасения, че с влизането на ембаргото на руските продукти от 5 декември, ще има и недостиг на дизел в ЕС. Пазарите не искат да рискуват и затова предпочитат да си осигурят количества гориво - дизел и това води до покачване на цената. Поне за момента нещата с на бензина и пропан бутана не стоят така", Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Бургаската рафинерия продава на пазарни цени и всеки може да види това нещо. Цените на българския пазар са значително по-ниски от средните в ЕС, дори и най-ниските, посочи още Бенчев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от „Денят започва“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фабио Фонини отпадна на старта на Sofia Open
Фабио Фонини отпадна на старта на Sofia Open
След снощната буря в София: Аварийните екипи са получили над 190 сигнала
След снощната буря в София: Аварийните екипи са получили над 190 сигнала