НОВИНИ

След референдумите: Киев призова за изключването на Русия от международните организации

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:17, 28.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Окупационните власти в контролираните от Русия райони в Украйна обявиха победа на така наречените референдуми. Западните държави заклеймиха вота. НАТО определи гласуването като "измама" и "нарушение на международното право". Украинският президент призова Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност на ООН и международните организации.

След референдумите 15 процента от територията на Украйна може да бъде анексирана от Русия. Около 4 милиона души са участвали в гласуването. Украинският президент Зеленски увери, че населението в тези райони ще бъде защитено.

"Ние ще действаме, за да защитим нашия народ: в Херсонска, в Запорожка област, в Донбас, в окупираните в момента райони на Харковска област, както и в Крим", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Окупационните власти от 4-те райони обявиха пълна победа - на места с почти 99 процента подкрепа за присъединяването към Русия.

Американският държавен секретар определи гласуването като "част от дяволската игра" на Москва. Съединените щати ще внесат в Съвета за сигурност на ООН резолюция, призоваваща държавите-членки да не признават резултатите от референдумите.

"Съединените щати никога няма да признаят каквато и да е територия, която Русия се опитва да завземе или да анексира", каза Линда Томас-Гринфилд, посланик на САЩ в ООН.

В отговор на референдумите, Европейската комисия готви нов пакет от санкции срещу Русия, който включва и таван на цените на петрола.

Великобритания и Канада също заявиха, че ще наложат нови санкции на висши руски служители.
В Китай - традиционния съюзник на Русия, говорителят на външното министерство заяви, че "суверенитетът и териториалната цялост на всички страни трябва да се зачитат".

Руският президент се очаква да говори в петък пред двете камари на парламента. Предполага се, че тогава ще обяви анекисирането на окупираните територии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Нидерландия предупреждават за недостиг на питейна вода
В Нидерландия предупреждават за недостиг на питейна вода
В Стралджа е ден на траур в памет на трагично загиналия млад полицай
В Стралджа е ден на траур в памет на трагично загиналия млад полицай