НОВИНИ

Световната антидопингова агенция ще преразглежда забраната за канабиса

Ша'Кари Ричардсън
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:11, 15.09.2021
Чете се за: 01:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Световната антидопингова агенция (WADA) ще преразгледа решението си, дали трябва да се налага забрана при положителна проба за канабис.

Този ход е продиктуван от случая с американската спринтьорка Ша'Кари Ричардсън, която пропусна Олимпийските игри в Токио, след като даде положителен тест за веществото през юни.

21-годишната състезателка обяви по-късно, че е използвала канабиса, за да се справи със смъртта на своята майка.

От WADA обявиха, че научният преглед ще стартира следващата година, както и че канабисът ще остане забранен през 2022 година. Новото изследване ще се състои, заради „получаване на искания от редица заинтересовани страни“.

Ша'Кари Ричардсън спечели дистанцията на 100 метра през юни на квалификациите на САЩ за Олимпийските игри. Положителният тест обаче означаваше наказание, което я лиши от участие на големия спортен форум.

Квалификацията се е провела седмица след смъртта на майка ѝ. От WADA изразиха съчувствие към спортистката и приеха, че веществото не е използвано за подобряване на представянето ѝ, но бяха категорични, че нямат друг избор, освен да спазят правилата.

Положителен допинг тест за канабис води до забрана за участие до 4 години, въпреки че санкцията може да бъде намалена до 3 месеца, ако спортистите докажат, че приемът не е свързан със спортни постижения.

Всяка забрана може да бъде намалена допълнително до един месец, ако спортистите се съгласят да преминат програма за лечение.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Радев подписа указите за разпускане на 46-ото НС и нови избори на 14 ноември
Официално: Радев подписа указите за разпускане на 46-ото НС и нови избори на 14 ноември
Николай Денков: България има нужда от промяна, ще подкрепя Асен Василев и Кирил Петков
Николай Денков: България има нужда от промяна, ще подкрепя Асен Василев и Кирил Петков