НОВИНИ

Световни организации с обща стратегия за борба срещу COVID-19

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:08, 26.03.2020
Чете се за: 01:24 мин.
По света

САЩ е новото огнище на пандемията от коронавирус - само за ден са регистрирани повече от 10 000 нови случая, а починалите са над 1 000.

Европа плаща най-тежката цена с две трети от жертвите. Усложнена остава ситуацията в Испания и Италия, расте броят на болните в Германия и Франция. Русия е сред последните държави, които затварят въздушните си граници.

Испания удължи извънредното положение - строгите рестриктивни мерки остават в действие до 11 април, включително. Предложението беше прието, въпреки обвиненията от страна на опозицията, че властта се е забавила с предприетите мерки.

В Италия въпреки че броят на жертвите на коронавирусната инфекция е голям, експерти смятат, че пикът е преминат.

От утре Русия забранява всички полети от и за страната, с изключение на онези, които връщат руски граждани. Следващата седмица в Русия е неработна, но ще се плаща.

В Китай - от където тръгна всичко, няма нов местен случай, всички регистриран са привнесени. Пекин активно споделя информация и опит в борбата с коронавируса с целия свят.

Луо Джухуи, зам.-министър на външните работи: Китайското правителство е оказало помощ на 83 държави и международни организации, сред които Световната здравна организация и Африканския съюз. Помощта включва тестове и предпазни маски. Дарили сме и 20 милиона долара на СЗО, с които да се подпомогнат международните усилия за овладяване на кризата.

В САЩ финално одобрение получи пакетът за стимулиране на икономиката на стойност 2 трилиона долара. Това на практика означава, че почти всеки американец ще получи чек на стойност 1 200 долара, а за всяко дете се отпускат по 500.

На обща виртуална пресконференция ООН, УНИЦЕФ и СЗО обявиха координиран глобален план за борба с Ковид 19. Стойността на пакета е два милиарда долара и те ще бъдат насочени към най-уязвимите държави по света, където хората са в най-голям риск.

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН: COVID-19 заплашва цялото човечество. И то трябва да отвърне. Индивидуалните отговори на отделните страни няма да са достатъчни. ... Добре разпределена, тази сума ще спаси много животи и ще въоръжи хуманитарни агенции и неправителствени организации с материали за тестване и медицинско оборудване. Така те ще могат И да се грижат за болните, И да пазят здравните работници.

Заради безпрецедентната ситуация повечето авиокомпании по света приземиха самолетите си. Особено емоционален се оказа този момент за стюардеса от Върджин Австралия, която благодари и от името на екипажа пожела всички да се видят скоро отново във въздуха.

Пандемията има и положителни страни - въздухът над големите градове в Европа като Милано, Лисабон, Мадрид е значително по-чист.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП ще гласува до 37 млрд. евро помощ за държавите членки заради коронавируса
ЕП ще гласува до 37 млрд. евро помощ за държавите членки заради коронавируса
Продължава да има опашка от тирове на граничен пункт "Капитан Андреево"
Продължава да има опашка от тирове на граничен пункт "Капитан Андреево"