Продължава да има опашка от тирове на граничен пункт "Капитан Андреево"

от БНТ
07:06, 26.03.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Продължава напрежението на граничния пункт "Капитан Андреево". Опашката от тирове е между 15 и 30 км в различните часове от денонощието.

Заради епидемията от коронавирус вчера здравният министър Кирил Ананиев първо забрани, а часове след това отмени заповедта си за спиране на камионите от близо 70 държави, които пътуват през страната ни към Турция.

За краткото време, в което мярката е била в сила, опашката на граничния пункт е намаляла с близо 10 км. Но се е появила опасност - колони от камиони да се образуват на граничните пунктове на България с Румъния и Сърбия.

През "Капитан Андреево" преминава главният пътен коридор, който свързва Турция с Европа. Трафикът е интензивен, а заради допълнителните мерки за дезинфекция, камионите не могат да спазят изискването да излязат от страната ни за 24 часа.

Повечето от шофьорите имат провизии за 3-4 дни. За това от съюза на международните превозвачи организират тази сутрин и акция за раздаване на вода, храна, маски и дезинфектанти. Инициативата стартира в 8:30 ч от паркинга при разклона за град Любимец, от магистрала "Марица".

От Областния кризисен щаб в Хасково поискаха и част от камионите да бъдат изведени на старото летище до село Узунджово. През следващите дни самолетната писта ще се превърне в паркинг за стотици камиони.

Справка на Агенция "Митници" показва, че за денонощие през "Капитан Андреево" вече преминават около 1500 тира. Повече от 1000 са камионите, които излизат от България.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Световни организации с обща стратегия за борба срещу COVID-19
Световни организации с обща стратегия за борба срещу COVID-19
242 заразени, 4 излекувани и 3 смъртни случая от COVID-19 в България до 26 март
242 заразени, 4 излекувани и 3 смъртни случая от COVID-19 в България до 26 март