НОВИНИ

Здравният министър издаде заповед за спиране на преминаването на тирове за Турция, после я отмени

Николай Минков
от Николай Минков
20:18, 25.03.2020
Чете се за: 01:40 мин.
Политика

Здравният министър забрани преминаването през България на тирове, пътуващи за Турция, които пристигат от 67 различни държави. Три часа по-късно обаче заповедта му беше отменена.

Макар само за 2 часа, заповедта предизвика острата реакция не само на блокираните шофьори на границата, но и на собствениците на превозвачески фирми у нас.

В момента над 2 000 български тира транспортират стоки за Турция. А завишените санитарни мерки от турска страна предизвикаха километрични опашки на българска територия.

Над 1200 тира бяха блокирани днес на "Капитан Андреево". Заради коронавируса, турските власти правят обстойните медицински прегледи на влизащите в страната, а това буквално замрази трафика.

Заповедта на здравния министър за временно спиране на товарния транзит към Турция предизвика остра реакция сред шофьорите, изнервени от бавното придвижване.

Български шофьор: Като гледам още 40 км. Колко дни ще караме?

Руски шофьор: Така стоим вече четвърти ден. И не ни пускат. Не знаем какъв е проблема и как може да се реши. От турска страна нищо не ни казват.

Собствениците на превозвачески фирми също остро реагираха на създалата се ситуация.

Веселин Стоянов- собственик на превозваческа фирма: По този начин ние нарушаваме тотално идеята за зелени коридори и за свободното придвижване на пратки между различните държави. Мисля че може много бързо да се намери решение как да бъдат дезинфектирани тези камиони и как да се освободи зелен коридор и тези стоки да вървят, а не шофьорите да стоят по 2,3 денонощия на границата и буквално да изпадат в пълно изтощение.

Шефът на "Гранична полиция" трябваше да обяснява защо се е наложило спирането за няколко часа на транзита към Турция.

Гл. комисар Светлан Кичиков- директор на ГД "Гранична полиция": Отменена е заповедта, защото към момента и в този момент се водят разговори между вътрешните министри на България и Турция, така че да видим дали не може да облекчи този трафик. Ограничения де факто, няма за турските камиони.

Главен комисар Кичиков обясни, че ограничения за турските шофьори няма. Не така обаче стои въпроса за останалите.

Гл. комисар Светлан Кичиков- директор на ГД "Гранична полиция": За камионите с българска регистрация и шофьори и за една голяма част от европейските държави съществуват ограничения за пътуване към Турция, като изискването е да преминат 14-дневен карантинен период на територията на България.

За да се овладее кризата с километричните колони, със заповед на областния управител на Хасково летище Узунджово спешно се преобразува на буферен паркинг за тирове.

Д-р Стефка Здравкова, областен управител на Хасково: Има възможност като територия да поеме около 3 000 коли, с което смятаме, че трафика ще бъде изключително облекчен. Там ще може по-лесно да се осигурят тоалетни, водоноски.

Комисар Ангел Цанков, директор на ОД на МВР Хасково: Там ще бъде изграден КПП, който ще осъществява контрол на влизащите и излизащите товарни автомобили.

Доброволци на БЧК вече втори ден раздават хранителни помощи и вода на шофьорите, блокирани край границата. Хуманитарната операция се реализира с помощта на Турския Червен полумесец и на Международната асоциация по транспорт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как Испания се бори с COVID-19? Разказ от първо лице на българката Веселина Гарчева
Как Испания се бори с COVID-19? Разказ от първо лице на българката Веселина Гарчева
40 от заразените с COVID-19 са настанени в болница, излекуваните вече са четирима
40 от заразените с COVID-19 са настанени в болница, излекуваните вече са четирима