НОВИНИ

Психолог: Обаждайте се редовно на възрастните си близки, за да ги заредите емоционално

bnt avatar logo
от БНТ
19:14, 25.03.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Още

В студиото на "Още от деня" психологът Младен Владимиров очерта параметрите на сегашната криза във връзка с коронавируса от гледна точка на въздействието й върху личността, социалните групи и цялото общество.

Психологът изтъкна, че най-тежко засегнати от социалната изолация отново са възрастните хора, които са самотни или живеят сами. Налага им се сами да ходят в магазини, аптеки...

Съветът му е: обаждайте се всеки ден на баба и дядо, на родителите си, разказвайте им как е минал денят ви – така ще ги заредите емоционално.

От такава подкрепа сега се нуждаят и лекарите, сестрите, полицаите. Психолозите ще излязат скоро с инициатива за емоционална помощ за всички хора, които са на предната линия, заяви Владимиров.

Що се отнася до децата, психологът е на мнение, че те са се оказали най-подготвени за изолацията, тъй като лесно се социализират през дигиталните мрежи.

За да опазим психиката си в тези тежки дни, Младен Владимиров препоръча да избягваме прекомерното натоварване с информация за коронавируса.

Ето неговите съвети:

  • Изберете два часови пояса, в които да се информирате за коронавируса.
  • През останалото време се занимавайте с любими неща.
  • Планирайте ден за ден, помислете за хубав момент от живота си или за труден момент, в който сте успели да съберете ресурс и да го преодолеете.

Психологът подчерта, че социална изолация на практика ни е обединила. Взаимопомощта става национална кауза.

От този стрес тест за обществото ни бихме могли да извадим поуки: Да бъдем достатъчно отговорни и колективни, за да се справим с кризата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влогърът Слави Панайотов: За виртуалната реалност в условията на коронавирус
Влогърът Слави Панайотов: За виртуалната реалност в условията на коронавирус
Проф. Николай Вълканов: Проблем с производството на въглища няма
Проф. Николай Вълканов: Проблем с производството на въглища няма