НОВИНИ

Свинското месо от Европа може да се окаже жертва на търговската война между ЕС и Китай

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:29, 30.06.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Бизнес
Снимка: илюстративна
Слушай новината

Жертва на търговската война между Европейския съюз и Китай може да се окаже свинското месо от Европа. Китай обмисля да въведе антидъмпингови мита при вноса му. В средата на юни китайската животновъдна асоциация внесе жалба и поиска търговското министерство на Китай да направи разследване и да предприеме адекватни мерки. Решението се очаква до 4 юли.

Китай обмисля да обмити вноса на свинско от Европа, в отговор на разследване и евентуални намерения на Европейската комисия през юли да наложи мита върху вноса на китайски електромобили. В момента се водят усилени преговори, но според експертите, ако това стане, много бързо ще се усетят промени на пазара на свинско в Европа.

Димитър Михайлов, изп. директор на Асоциацията на свиневъдите: "Първоначалният ефект е, че ще останат големи количества нереализирано свинско на Европейския пазар, което ще доведе до намаляване на цените ако държавите членки не успеят да реорганизират износа си към други страни извън Китай."

Ако цените паднат - това ще свие производството, тъй като фермерите ще губят интерес. А това може да доведе до поскъпване, макар и в по-далечен план. Доколко тези възможни промени касаят българския пазар? От началото на годината се повишава производството на свинско у нас, но сме далеч от това сами да покриваме нуждите си. В момента 60% е внос от Испания, Германия, Белгия. Иначе цените му по пазарите са между 12 и 15 лв за килограм.

Владимир Иванов, председател на Комисията по стоковите борси и тържищата: "За последните шест месеца наблюдаваме много слаби вариации в цената на свинското. На годишна база изменението е с 5%. Това е почти никакво изменение. То е с една от най стабилните цени."

Димитър Михайлов, изп. директор на Асоциацията на свиневъдите: "Все още е рано да се прогнозира какво ще се случи. В момента няма опасност за промяна на тези цени. Всичко зависи как ще се развият преговорите в следващите месеци."

Китай прави разследване и обмисля мита не само за свинското месо, но и за някои млечни продукти от Европа, както и алкохолни напитки. Очакванията са преговорите с Европейския съюз да завършат положително, тъй като и двете страни в спора нямат интерес от търговска война, която много би им навредила.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор самокатастрофира на бензиностанция на АМ "Тракия" (СНИМКИ)
Шофьор самокатастрофира на бензиностанция на АМ "Тракия" (СНИМКИ)
Маркос Алонсо напусна Барселона със свободен трансфер
Маркос Алонсо напусна Барселона със свободен трансфер