СЗО: Над 2 млн. заразени с COVID-19 седмично, намаляват смъртните случаи

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:18, 23.09.2020
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Нов седмичен рекорд на заразени с COVID-19 по света. Регистрирани са повече от два милиона нови случая, което е най-големият брой на седмична база от началото на пандемията. Намаляват обаче смъртните случаи, съобщи Световната здравна организация.

В САЩ беше преминат символичен праг на заразените, а Европа продължава да затяга мерките.

Броят на смъртните случаи от COVID-19 в Съединените щати надхвърли 200 000 души. Най-много починали са регистрирани в щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Тексас. Страната е на първо място в света и по брой заразени - повече от 6,8 милиона души.

Ръст на заразени с COVID-19 в Испания и Италия, затягат мерките

Отвъд Океана Италия и някои провинции в Германия и Австрия въвеждат нови мерки срещу разпространението на вируса.

Италия наложи нови ограничения за пристигащите от Франция. Първите пасажери трябваше да направят бърз тест още на летище "Фиумичино". Тестът е задължителен дори за тези, които са направили връзка в Париж при пътуването си със самолет.

"Знаех за това. В крайна сметка трябваше да се тествам или в Испания, или тук. Предпочитам тук, защото е безплатно, а в Испания трябва да платя", коментира пътничка.

Резултатите са готови в рамките на половин час, а в случай на положителна проба, се налага втори тест, за получаването на чийто резултат е необходимо повече време - 24 часа.

"Оставам тук за 14 дни при положителен тест, а утре трябва да съм в Париж", споделя пасажер.

Ръст на заразените се наблюдава в някои части на Германия. Властите в Бавария обобщиха препоръките си срещу разпространението на вируса със следните ключови думи - повече маски, по-малко алкохол и по-малко хора на частни събития. При нарушение е предвидена глоба от 250 евро.

"Виждаме как вирусът се разпространява при дейности навън, а нещата ще се влошат през есента, когато хората ще са повече на закрито. За нас е ясно: без шведска стратегия, запазваме баварския модел", заяви премиерът Маркус Зьодер.

Австрия затяга мерките: Задължителни маски на закрито

Австрия също е с нови ограничения на регионално ниво. От този петък баровете и ресторантите в Тирол, Залцбург и Форарлберг ще затварят по-рано - в 22 часа, вместо в един след полунощ. Мярката ще бъде в сила три седмици.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Да очакваме ли по-високи сметки за парно през новия сезон
Да очакваме ли по-високи сметки за парно през новия сезон
Нови заразени ученици и учители в Благоевград. Цели паралелки са под карантина
Нови заразени ученици и учители в Благоевград. Цели паралелки са под карантина