НОВИНИ

СЗО отчете най-голям брой нови случаи заразени на дневна база от началото на януари

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:00, 10.04.2021 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
Още
Слушай новината

718 000 новозаразени за денонощие отчете Световната здравна организация. Това е най-голям брой нови случаи на дневна база от началото на януари. Най-много те са в Европа, следвани от Северна и Южна Америка.

В глобален мащаб общият брой заразени е над 133 милиона и половина. Жертвите на опасния щам са близо 2 милиона и 900 хиляди.

Опасенията на експертите са, че ваксинацията върви бавно, и че редица развиващи се държави все още нямат достъп до нито една ваксина.

Не можем да победим COVID-19 ако сме разделени, каза генералният директор на СЗО.

Според него, ако ваксините не се разпределят по-равномерно, има вероятност ефективността им да намалява, защото вирусът непрекъснато мутира.

"Шокиращият дисбаланс в дистрибуцията на ваксини в световен мащаб остава. Повече от 700 милиона дози са разпределени по света, но 87% от тях са отишли в държави с високи или средни доходи, докато тези с ниски доходи са получили едва 0,2%. Средно в богатите държави един на петима е получил ваксина. В бедните държави - един на повече от 500. Един от четири срещи един от 500", обясни Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

Междувременно расте и социалното недоволство от ковид мерките - днес протести ще има в Австрия и Дания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестите в Белфаст не стихват
Протестите в Белфаст не стихват
2803 са новите случаи на коронавирус у нас за денонощието
2803 са новите случаи на коронавирус у нас за денонощието