НОВИНИ

Напрежение в Донбас: Ще се стигне ли до намеса на Русия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:52, 09.04.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Европа
Слушай новината

Украйна изключи военна офанзива срещу проруските сепаратисти в Донбас заради неприемлив брой потенциални жертви и обвини Русия в опит да всее паника сред населението в окупираните територии. По-рано Москва предупреди, че е готова да се намеси в защита на рускоезичното население в Украйна, ако властите в Киев предприемат силова операция. Украйна и Западът през последните дни критикуват струпването на руски войски по украинската граница.

Киев подкрепя "политическо и дипломатическо" решение за връщане на териториите си в Източна Украйна, заяви украинският генерал Руслан Хомчак. Според него Русия води дезинформационна кампания за предстояща украинска офанзива в Донбас. Генерал Хомчак посочи, че евро-атлантическият избор на страната му е нейно суверенно право.

"Хипотетичното членство в НАТО, въпреки очакванията на Киев, не само няма да доведе до мир в Украйна, но и ще предизвика ескалация в югоизточната ѝ част и може да доведе до необратими последици за украинската държавност", заяви Мария Захарова - говорител на Министерство на външните работи на Русия.

Киев изтъква, че Москва търси повод за начало на мащабна военна операция в Източна Украйна. Русия не изключи намеса, ако се стигне до етническа чистка като в Сребреница през 1995 година.

"Подкрепям оценката, която съществува и в самата Украйна, че началото на бойни действия ще е началото на края на Украйна. Ще бъде като самопрострелване - не в крака, а в лицето", заяви Дмитрий Козак - заместник-началник на президентската администрация в Кремъл.

От началото на тази година Украйна е загубила 25 свои военни в Донбас, жертвите ѝ за миналата година са 50. Президентът Зеленски посети зоната на конфликта.

"Важно е войниците да разберат, че имат подкрепата на властта, че тази власт не се крие в кабинетите си, а е там, където е наистина трудно", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Германия призова Русия към деескалация. Вашингтон пък посочи, че руските войски по украинската граница са най-много от началото на конфликта през 2014 г. Другата седмица се очаква посещение на украинския президент Зеленски в Париж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекарят и надеждата – история от ковид отделението на „Света Анна“
Лекарят и надеждата – история от ковид отделението на „Света Анна“
Иван Гарелов: Ако дотук е било "мафиотски живковизъм", сега следва "инфлуенсърска демокрация"
Иван Гарелов: Ако дотук е било "мафиотски живковизъм", сега следва "инфлуенсърска демокрация"