НОВИНИ

Тази събота в "Европейци": Лодките Луцу в Малта и новият облик на Ченгене скеле в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 09.04.2021
Чете се за: 03:40 мин.
Още
Слушай новината

Тази събота в предаването "Европейци" ще поплуваме покрай красивите малтийски заливи с уникалните лодки Луцу. А след това ще се върнем обратно в България, за да видим как рибарското селище край Бургас ще се превърне в нещо по-красиво дори от Венеция. Как инвестицията от Европа съхранява рибарските селища в Малта и България - разказват Милена Кирова, Татяна Йорданова и операторът Станислав Ангелов.

Танцуват с вълните още от времето на древните финикийци - Луцу - традиционните лодки на Малта.

Тази лодка е на моя пра-пра-дядо. И е някъде на 95 години. Рибар съм откакто се помня. Като бях малко момче, ходех за риба с баща ми след училище. Харесвам тази работа. Това е свобода, разказва Чарли.

Залив като от картина на художник, а в него вълните леко поклащат лодките Луцу. Има ги само тук в Малта. Ярки - боядисани в жълто, в синьо, в зелено, в червено, те гледат право към хоризонта.

Тези очи са за късмет. Това са очите на Озирис - това е гръцкото име на египетски бог, който помага да имаме успех при ловенето на риба, казва Антоан Аквалина, който също е рибар.

Обратно у нас - рибарите имат свое любимо място - селището Ченгене скеле.

Това си беше едно блато .Нито ток, нито вода, нито транспорт нищо. Запретнахме си ръкавите, електрифицирахме района, водоснабдихме си го. И така оцеля селището, казва Димитър Янчев, рибар.

След години борба с капризите на хората и природата Ченгене скеле вече е уютно. С 3 млн. лева Европа ще помогне да стане още по-гостоприемно за посетители. Но местните имат специални условия към Европа.

Хората в рибарското селище знаят всички улици наизуст, защото те са само 8 и всяка една от тях си има име. И ако зависи от местните, тези улици никога няма да бъдат асфалтирани, защото те държат селището да си остане автентично.

Според всички проекти Ченгене скеле ще бъде точно каквото хората го искат. Достатъчно цветно без да губи нито камъче от автентичността си.

Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Репортери: Милена Кирова, Татяна Йорданова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще бъде ли редуциран учебният материал за матурите ?
Ще бъде ли редуциран учебният материал за матурите ?
Мария Бакалова за почетния "Аскеер" : Вашата подкрепа ме трогва повече от всичко
Мария Бакалова за почетния "Аскеер" : Вашата подкрепа ме трогва повече от всичко