НОВИНИ

Нулев интерес към имунизацията срещу COVID-19 в квартал "Столипиново" в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 09.04.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Слушай новината

Нулев интерес към имунизацията срещу COVID-19 в квартал "Столипиново" в Пловдив. Личните лекари там се опитват да убедят пациентите си да се ваксинират, но те категорично отказват, без значение коя ваксина им се предлага.

В медицинския център в район "Източен" в Пловдив, ваксини срещу COVID-19 има, но няма желаещи да им бъдат поставени. Професионалните аргументи на лекарите остават нечути от жителите на кварталa, те категорично отказват да се ваксинират.

Отказват да правят и тестове за коронавирус, така че в "Столипиново" на практика не може да се каже какво е разпространението на вируса.

Заради скритата заболеваемост и броят на карантинираните е минимален. Голяма част от жителите на квартала отричат наличието на вируса. И реагират почти агресивно, когато се повдигне тази тема.

В "Столипиново" са убедени, че пандемия няма. Но няма и хора, които да се тестват. Дори тези със симптоми, често отказват да отидат и на безплатен PCR тест с направление.

"Не желаят тестове. От страх, че можем да поставим тази диагноза, можем да я докажем и съответно после да бъдат в карантина, пациентите ми отказват", заяви личният лекар д-р Жанета Демирева.

Отказват и да се ваксинират. Д-р Демирева има близо 5 хиляди пациенти в практиката си и рядко успява да убеди дори тези с хронични заболявания, че трябва да се предпазят.

"На всеки се предлага ваксина, на всички сме звъннали по телефона, но всички отказват категорично. Нямаме желаещи, един флакон отворихме вчера и останаха две дози, всички отказват", допълни д-р Жанета Демирева.

В "Столипиново" дори не питат каква ваксина им се предлага.

"Не желаят да чуят за ваксина против COVID, няма значение от вида", добави д-р Жанета Демирева.

За да не им бъде поставена ваксина срещу COVID без тяхно знание, в квартала пропускат и задължителните имунизации.

Така, в последните няколко месеца, много деца остават без задължителните ваксини.

Поставят им ги след много уговорки с родителите и най-вече, за да могат да получат детски надбавки.

Репортер: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина рапърът DMX
Почина рапърът DMX
Костадин Ангелов: Епидемичната обстановка трябва да се удължи, докато има и един болен с COVID-19
Костадин Ангелов: Епидемичната обстановка трябва да се удължи, докато има и един болен с COVID-19