НОВИНИ

Финландия също поиска обща за ЕС възрастова граница за ваксините на "Астра Зенека"

bnt avatar logo
от БНТ
18:32, 09.04.2021
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Финландия иска Европейският съюз да определи обща възрастова граница за поставянето на ваксината на "Астра Зенека". Хелзинки вече спря имунизацията с нея на хора над 65 години. Франция и Португалия въведоха нови мерки около препарата.

Франция продължава да окуражава поставянето на ваксина на "Астра Зенека", но втората доза на хора под 55 години ще бъде от друг препарат, различен от британския.

"Не препоръчваме на тези под 55 години, това е предпазна мярка докато чакаме да научим повече. Ако сте получили първа доза и сте под 55 ще ви бъде предложена друга ваксина. 12 седмици след първата инжекция ще получите РНК ваксина, Модерна или Пфайзер", заяви Оливие Веран, министър на здравеопазването на Франция.

71 процента от французите нямат доверие във ваксината на "Астра Зенека", сочи проучване, публикувано във вестник "Фигаро".

Нова мярка и в Португалия - там ограничават използването на "Астра Зенека" за хора над 60 години. Лисабон смята, че това ще има малък ефект върху плановете за имунизация.

"Имаме 2 милиона души над 60 години, които не са ваксинирани. Препаратът на "Астра Зенека" може да бъде полезен за тях", каза Енрике Гувейа, координатор по ваксинацията срещу COVID-19.

Словакия ще бъде с "отворени врати" за руската ваксина "Спутник V" е уверил в Москва словашкият вицепремиер Игор Матович след като Русия си поиска обратно доставените в Братислава 200 000 дози и спря договора за нови. Вчера словашките власти обявиха, че дозите се различават от проучваните от Европейската агенция по лекарствата. Ситуацията по никакъв начин не подкопава доверието към руския препарат в Eвросъюза, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадин Ангелов: Епидемичната обстановка трябва да се удължи, докато има и един болен с COVID-19
Костадин Ангелов: Епидемичната обстановка трябва да се удължи, докато има и един болен с COVID-19
Може да изместят втората доза при ваксинирането с "Астра Зенека"
Може да изместят втората доза при ваксинирането с "Астра Зенека"