НОВИНИ

Може да изместят втората доза при ваксинирането с "Астра Зенека"

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:30, 09.04.2021
11925
Чете се за: 03:37 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейско решение за поставянето на втората доза от ваксината на "Астра Зенека" очакват здравните власти у нас. То се очаква до края на месеца, каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор. Според Ангел Кунчев първите българи, които чакат втора доза вероятно ще я получат не в края на април, а в средата на май.

Защитата след първа доза "Астра Зенека" е 76 процента, а след втора достига 82%, показват клиничните изследвания.

"За всеки отделен човек не може да се каже в каква степен е изработил антитела, до колко е продължителен и напрегнат имунитетът. По принцип е по-разумно да има две дози", заяви епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

"Рискът е толкова малък, че във всички случаи си заслужава да завършим имунизацията и да получим максималната защита, която дава ваксината", допълни доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Той поясни, че без поставена втора доза няма да се издава сертификат за имунизация.

"Няма да бъде издаден сертификат за завършена имунизация. Човекът има картонче, в което пише кога е получил първа имунизация и с каква ваксина", добави доц. Ангел Кунчев.

Все още не е ясно дали вместо втора доза "Астра Зенека" може да се постави друг препарат. В Германия има препоръка на института Робърт Кох - втората инжекция на Оксфордската ваксина да бъде заменена с "Пфайзер" или Модерна".

"Докато това не бъде доказано, че има смисъл, няма да се практикува", каза доц. Ангел Кунчев.

"Ваксината на "Джонсън и Джонсън", която също пренася антигена от вируса, е по-подходяща, но това е краен вариант, който не намирам да е много разумен", коментира проф. Мира Кожухарова.

Проучванията показват, че нежеланите реакции се проявяват след първата доза "Астра Зенека".

"Ако става въпрос за имунна реакция най-вероятно е тя да се прояви, ако ще се проявява, при първата доза. При втората вече я няма", допълни проф. Мира Кожухарова.

Според Кунчев и Кожухарова ползите от ваксината са в пъти по-големи от вредите.

"Шансът вие да развиете същите реакции, същите тромбози, ако изкарате заболяването, е точно 1000 пъти по-голям, отколкото да ги получите от ваксинацията. Повишено внимание трябва да има при жени под 30 години с наднормено тегло, тежки пушачки, приемащи контрацептивни препарати", категоричен е доц. Ангел Кунчев.

Експертите препоръчват да не се приемат лекарства за разреждане на кръвта преди и след ваксинация с "Астра Зенека", освен ако не са ви предписани от лекар.

Въпреки че се забелязва минимален спад на заболеваемостта от коронавирус в последната седмица, Кунчев е предложил удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на месец май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финландия също поиска обща за ЕС възрастова граница за ваксините на "Астра Зенека"
Финландия също поиска обща за ЕС възрастова граница за ваксините на "Астра Зенека"
Президентът Радев изказа съболезнования по повод кончината на принц Филип
Президентът Радев изказа съболезнования по повод кончината на принц Филип