НОВИНИ

ДПС: Готови сме за избори, ако не се сформира кабинет (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:54, 09.04.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ДПС няма да подкрепи кабинет, предложен от ГЕРБ или БСП, но ще застане зад кабинет на трите нови формации, които влязоха в 45-ото Народно събрание. С тяхна подкрепа "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" биха събрали 122 гласа, с един повече от нужните за съставяне на кабинет.

Партията на Доган ще даде рамо на трите нови фармации заради оценката, че ГЕРБ и БСП са загубили стотици хиляди от гласовете си от предишните избори.

"Бихме подкрепили кабинет на новите партии в новото Народно събрание, който да има ясни и точни цели, без да участваме в него", заяви Мустафа Карадайъ.

От ДПС повториха и днес думите от изборната нощ, че българският избирател е гласувал за промяна. Като коментар на това как виждат ситуацията припомниха думите на почетния си председател от негово старо слово, че програмният кабинет е тест.

"Доколко сме узрели и готови да надмогнем нашето партийно-политическо его и да направим нещо съществено за стандарта на живот на хората", допълни Карадайъ.

От ДПС коментираха, че от 30 години държавата не е била в ситуация да се очакват нови избори след проведените такива. Не каза обаче, ако няма кабинет, кога би било добре да има евентуални нови избори.

"Ако трите нови политически формации не успеят да реализират кабинет, ДПС е готова за избори", коментира Карадайъ.

Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" не се разпада, коментира Татяна Дончева по повод вчерашните изявления, че адвокат Николай Хаджигенов може да не е член на парламентарната им група. Според нея той е направил непремерено изявление.

Тяхната коалиция би подкрепила "Има такъв народ" като мандатоносител на правителството, без да даде яснота дали биха участвали в кабинета.

"Но дали партията на Слави Трифонов ще желае да използва мандата си е един съвсем отделен въпрос. Затова към този момент нямо нищо известно", каза Татяна Дончева.

От ДПС призоваха партиите то 45-ото Народно събрание за диалог и отговорност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черните лебеди Антонио и Вероника във варненския зоопарк стават на 6 години
Черните лебеди Антонио и Вероника във варненския зоопарк стават на 6 години
Камион за боклук уби жена в София (ОБЗОР)
Камион за боклук уби жена в София (ОБЗОР)