НОВИНИ

Близо 790 000 са предпочели машинния вот (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:09, 09.04.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Какъв избор направи България на парламентарните избори - вижте конкретно и обобщено. Централната избирателна комисия излезе с окончателно решение за броя на мандатите на партиите в новия парламент. Ето и разпределението.

Първи по резултат са ГЕРБ-СДС с 25,80% спечелени гласове, втори се нареждат "Има такъв народ" със 17,40 на сто, "БСП за България" печели 14,79%, ДПС 10,36, "Демократична България" 9,31% и "Изправи се!Мутри вън!" с 4,65 на сто.

Коалицията ГЕРБ-СДС ще има 75 депутати, или с 20 по-малко, отколкото след предишните избори. С първото си явяване на избори партията на Слави Трифонов спечели 51 места в парламента.

БСП ще има 43-ма депутати, при 80 в миналото Народно събрание. От партиите в предишния парламент само ДПС ще има повече депутати - 30, или с 4 повече. "Демократична България" вкарва в НС 27 представители, а Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" ще има 14 депутати.

Избирателната активност е 50,6%.

Най-висока е била избирателната активност в София-област - малко над 55%, а най-ниска в Кърджали - 28,08 на сто.

С бюлетини са гласували 2 544 270 души, машинният вот са предпочели 789 923-ма.

Общественият съвет към ЦИК сезира главния прокурор да направи проверка каква е причината, довела до неправилното въвеждане в машините на листата на "Демократична България" във Велико Търново, заради което беше спряно гласуването с машини в областта в изборния ден.

Настояват проверката да установи има ли умисъл или е неволна грешка. Писмото за проверка е изпратено и до ЦИК.

"По данни от протоколите на ЦИК на 2 април са предадени 31 броя флашпамети и диск, който съдържа файловете, съдържащи се във всички машини за гласуване. Така че там също може да бъде извършена проверка, какви данни са били въведени в машините във Велико Търново", заяви Росица Матева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

Недействителните бюлетини на тези избори са 86 527, а квадратчето "не подкрепям никого" са отбелязали 47 749 избиратели.

От ЦИК съобщиха, че 11 души, от избраните, са се отказали от депутатските си места.

Двама от коалицията ГЕРБ-СДС, това са Бойко Борисов и Павлин Ганчев, останалите 9-ма са от ДПС, сред тях са кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът Искра Михайлова.

ЦИК прие решения, с които се съобразява с желанието им. Те ще бъдат заменени от следващите в листите.

Какво следва оттук нататък. След като вече е ясно окончателното разпределение на мандатите между политическите сили, в срок от 24 часа избраните за депутати от две листи трябва да обявят пред ЦИК от кой изборен район предпочитат да са народни представители.

"Ако не заявят своето желание, Изборният кодекс разпорежда, че ЦИК служебно заличава втората по време регистрация на съответния кандидат", допълни говорителят на ЦИК Таня Цанева.

В 7-дневен срок след вота, тоест тази неделя, ЦИК трябва да обяви имената на новите народни представители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Бакалова получи почетен "Аскеер"
Мария Бакалова получи почетен "Аскеер"
Воложанина и Брезалиева ще представят България на Световната купа в Ташкент
Воложанина и Брезалиева ще представят България на Световната купа в Ташкент