Костадин Ангелов: Епидемичната обстановка трябва да се удължи, докато има и един болен с COVID-19

от БНТ
19:07, 09.04.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Слушай новината

Водим с едни гърди в надбягването с коронавируса. Вече сме от страната на победителите - справяме се и с третата COVID вълна. Това за мен е професионална гордост, заяви в студиото на “Още от деня” здравният министър Костадин Ангелов.

“Ние падаме надолу по нивата на заболяемост и смъртност, вече не сме втори. И още нещо много важно - вече има трайна тенденция към намаляване на заболяемостта и процентът на положителните проби е по-малък от този, който беше преди една седмица. Тенденцията е ясно отчетлива”, беше категоричен той.

По думите му, въпреки че сме в началото на тенденцията и болниците все още са претоварени, най-обезпокоителното е огромната преумора на медицинските работници.

Ангелов заяви, че данните дават основание да се разхлабват частично противоепидемичните мерки, но уточни:

“Следим всеки един показател на 12 часа и във всяка една ситуация, ако се наложи подобен тип действие, ние сме готови с решението, което трябва да се вземе. Не сме били никога колебливи.”

Категорично трябва да се удължи епидемичната обстановка дотогава, докато има и един болен с COVID в страната, заяви здравният министър и добави, че удължаването с още месец е предстоящо.

Данните сочат, че в България са поставени ваксини наполовина по-малко в сравнение с останалите страни от ЕС. Според Ангелов причината е, че при стартирането на ваксинационната кампания у нас не са били изпълнени договорените доставки на ваксина.

“Не е оправдание. Ще го потретя - ние сме поръчали ваксини като за две Българии, за да имаме достатъчно ваксини. Просто доставките не се изпълниха”, каза той и подчерта: “Ваксинирането не е надбягване. Ние ще стигнем целта - до края на лятото ние ще постигнем колективния имунитет, ако вървим с тази скорост. Днес, например, отново наближаваме 15 000 ваксинирани - за мен това е успех. С малки крачки вървим към успеха”, увери той.

Какво още коментира здравният министър - вижте във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нулев интерес към имунизацията срещу COVID-19 в квартал "Столипиново" в Пловдив
Нулев интерес към имунизацията срещу COVID-19 в квартал "Столипиново" в Пловдив
Финландия също поиска обща за ЕС възрастова граница за ваксините на "Астра Зенека"
Финландия също поиска обща за ЕС възрастова граница за ваксините на "Астра Зенека"