НОВИНИ

Ще бъде ли редуциран учебният материал за матурите ?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:57, 09.04.2021
Чете се за: 04:07 мин.
Още
Слушай новината

Просветното министерство ще направи анализ дали да отпадне материал от Националното външно оценяване след 7-ми клас и матурите след 12-и клас. От там смятат обаче, че матурите мерят знания, натрупани не само през последната година.

Преди няколко седмици омбудсманът изпрати препоръка до просветното министерство, в която поиска редуциране на част от материала за изпитите заради онлайн обучението.

До матурите остава малко повече от месец, остават и въпросите - ще отпада или не учебен материал. Оказва се, че тези, които са най-близко до учениците, учителите, в случая тези по български език и литература, смятат, че не трябва да отпадат теми от конспекта.

Първо казват, че целият материал ще бъде преподаден. Второ питат кои точно теми предлага омбудсманът да се изключат, тъй като например 12-и клас вече две години учат онлайн и почти всичко им е преподадено по този начин.

В момента се прави анализ докъде е усвоен материалът от учениците в 7-ми и 12-и клас, каза в предаването "Денят започва" заместник-министър Таня Михайлова. Направи и разяснение специално за матурите.

"С изключение на българския език и литературата, математика и още един-два предмета всъщност останалите предмети се завършват в 10-и клас. Тоест реално погледнато материалът е преминат и е бил усвоен присъствено в класната стая. Искам да кажа, че дванадесетокласниците миналата година показаха резултат, който беше не по-нисък от предходната година", заяви Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката.

Министър Красимир Вълчев каза вчера, че засега темите се преподават в срок.

"Няма да се минат, ако прочетат повече теми, напротив ще имат по-голям шанс да са знаещи и можещи. За момента нямаме констатирано изоставане от тематичното разпределение, въпреки това ще направим анализ, но не е това най-важният въпрос. Дори и да отпаднат две теми накрая - все пак мерим знания, които са натрупани за седем, десет, дванадесет години", отбеляза образователният министър Красимир Вълчев.

И тъй като най-важният предмет в случая е български език и литература, потърсихме мнението на учители от София и Русе. Те се обединиха около това, че материал от конспекта не трябва да отпада.

"Няма причина да останат непредадени теми, защото часовете и графика се осъществяват така, както е при присъствено обучение. И въпросът е - кое да се изключи? Ние говорим за две години обучение в онлайн среда, което означава целият учебен материал", добави Цветана Милчева, учител по български език и литература, 133-то СУ, София.

"Не виждам какъв би бил доводът за отпадане на автори, на материал, още повече, че учебните програми са си същите, така че учениците влизайки в следващия етап би трябвало да знаят това, което си е заложено", каза още Анна Николаева, учител по български език и литература в Професионалната гимназия по облекло в Русе.

Миналата година от матурите по български отпаднаха теми, отбелязаха учителите. Но тогава системата е била неподготвена за дистанционното обучение и всичко се е правело в движение. Сега плюс е, че присъствено и дистанционно обучение се редуват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимира Хендри: Бракът на Елизабет II и Филип е истинска любовна история
Красимира Хендри: Бракът на Елизабет II и Филип е истинска любовна история
Тази събота в "Европейци": Лодките Луцу в Малта и новият облик на Ченгене скеле в Бургас
Тази събота в "Европейци": Лодките Луцу в Малта и новият облик на Ченгене скеле в Бургас