НОВИНИ

Жител на "Люлин" загради парцел, отреден за булевард - иска 50 лева наем

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
23:00, 09.04.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

В знак на протест собственик на имот в столичния квартал "Люлин" загради парцел, отреден за булевард, който в момента се използва за паркинг. Решил е да иска по 50 лева наем на всеки, който паркира там. Причината е, че повече от 10 години общината не го обезщетява. Оказва се, че законът е на негова страна.

Тази сутрин жители на "Люлин" с недоумение установили, че някой загражда паркинга пред блока им.

Новият подробен устройствен план на столицата предвижда на това място да минава улица. Собственикът на терена обаче вече е поставил колчета и бележки на автомобилите, че ще бъдат преместени принудително.

За последните 10 години Атанас Германов няколко пъти е искал да бъде обезщетен, но засега без резултат. Затова решава да направи това, което законът към момента му позволява - да загради имота си.

"Мога да го използвам, това е мой имот. Мога да си сложа тук една палатка и несолидна сграда и да си го използвам, защо да не мога? След като не мога да използвам за друго това място, освен да си е мое и да плащам данък за него, да ми го платят, но те ми казват не можем сега, нямаме пари", заяви Атанас Германов, собственик на имота.

"Районната администрация не може нищо да предприеме, надявам се да се намери добър диалог, но той не ограничава нито достъпа до сградата, нито преминаването по улицата", допълни Милко Младенов, кмет на район "Люлин".

По думите му мъжът е в правото си да загради имота с декоративна ограда, където все още не осъществена улица.

Имотът е включен в тазгодишната програма за отчуждаване, обясниха от районната администрация на "Люлин", но не се наемат с точен срок за това.

Едва 8 милиона лева са предвидени от бюджета на общината за тази година за придобиване на имоти, отредени за транспортна инфраструктура или паркове.

Само в Люлин-център става дума за 40 000 квадратни метра неизплатени частни имоти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затоплянето продължава, от сряда отново валежи
Затоплянето продължава, от сряда отново валежи
Лекарят и надеждата – история от ковид отделението на „Света Анна“
Лекарят и надеждата – история от ковид отделението на „Света Анна“