НОВИНИ

СЗО отмени глобалното извънредно положение, въведено заради COVID-19

сзо отмени глобалното извънредно положение въведено заради covid
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:46, 05.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Световната здравна организация отмени глобалното извънредно положение, въведено заради COVID-19. Според здравната организация болестта е престанала да представлява спешна ситуация за световното здравеопазване, предаде Ройтерс.

Новината е важна стъпка към излизането от пандемията, която отне живота на над 6,9 милиона души, причини тежки сътресения в световната икономика и се отрази тежко на хората и обществените отношения.

Кризисният комитет на СЗО за първи път обяви, че COVID-19 предизвиква най-високо ниво на тревога преди повече от три години – на 30 януари 2020 г. Този статут помага за фокусирането на международното внимание върху заплахата за здравеопазването, както и за засилването на сътрудничеството в създаването на ваксини и протокол за лечение на заболяването.

Отмяната на тревогата е знак за напредъка, който светът постигна в тези сфери, но COVID-19 ще продължи да е сред нас дори и вече да не предизвиква такова ниво на тревога, заявиха от Световната здравна организация.

"COVID-19 промени както света, така и самите нас. Така и трябва да бъде. Ако отново изпаднем в положението, в което бяхме преди появата на коронавируса, това би означавало, че не сме си научили уроците и сме предали бъдещите поколения", каза генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус.

Миналата година американският президент Джо Байдън заяви, че пандемията е приключила. Подобно на редица други държави, най-голямата световна икономика започна да отменя извънредните мерки заради разпространението на коронавируса в страната.

През април м.г. ЕС обяви, че извънредната фаза на пандемията е приключила, а през декември регионалният директор на Световната здравна организация за Африка д-р Матшидисо Моети каза, че е време целият континент да премине към рутинен контрол на разпространението на коронавируса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбълът на България за девойки поведе в класирането на многобоя в Гдиня
Ансамбълът на България за девойки поведе в класирането на многобоя в Гдиня
От нашите пратеници в Сърбия: Президентът Вучич настоява за пълно разоръжаване на страната
От нашите пратеници в Сърбия: Президентът Вучич настоява за пълно разоръжаване на страната