НОВИНИ

СЗО: Следващите седмици ще са критични за Европа

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:46, 16.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Броят на заразените с коронавирус в Европа наближава 1 милион души. Смъртните случаи в Турция станаха 1 518, в Северна Македония очакват пика на болестта в края на месеца. Австрия планира да тества пенсионери за коронавирус.

Очаква се решение на руския президент Владимир Путин за провеждането на Парада на победата на 9-ти май в Москва.Така Кремъл коментира появили се съобщения за отлагане на парада.

Следващите седмици ще са критични за Европа, обявиха от Световната здравна организация.

Ханс Клюге, регионален директор за Европа в СЗО: Това означава, че близо 50% от глобалните случаи на COVID-19 са в Европа. Над 84 000 европейци загубиха живота си. В най-засегнатите страни Испания,Италия, Германия, Франция и Швейцария имаше оптимистични знаци за намаляване на случаите, но те бяха помрачени от задържащите се или увеличаващи се случаи във Великобритания, Турция, Украйна, Беларус и Русия.

Починалите в Испания са повече от предишния ден, а Брюксел се извини на Италия за бездействието си.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия: Да, вярно, че никой не беше готов за това. Вярно е също, че твърде много не се отзоваха навреме, когато Италия се нуждаеше от помощ - в самото начало. И да, заради това, правилно е, че Европа като цяло поднася извинение от сърце. Но да кажеш съжалявам си струва, само ако това промени поведението ти.

Въпросът за провеждането на Парада на Победата 9-ти май в Москва ще бъде решен от президента Путин, обяви говорителят на Кремъл. Според председателя на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко парадът задължително ще бъде тази година.

75% от болниците в Северна Македония вече са пълни с болни от COVID-19, излизането от домовете по време на Великденските празници е забранено.

Полицията в Тирана наблюдава с дронове спазването на ограничителните мерки.Границите на Полша остават затворени до 3 май.

Френска верига луксозни хотели предоставя площ за болни без или с леки симптоми на болестта. За първи път от началото на епидемията броят на хоспитализираните французи е намалял.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две деца от село Паничерево са дали положителна проба за коронавирус
Две деца от село Паничерево са дали положителна проба за коронавирус
ВСС актуализира мерките срещу COVID-19 за съдилищата
ВСС актуализира мерките срещу COVID-19 за съдилищата