НОВИНИ

В Бачковския манастир боядисаха 2020 яйца на Велики четвъртък

bnt avatar logo
от БНТ
12:36, 16.04.2020
Чете се за: 00:49 мин.
Още

В целия православен свят днес отбелязваме един от най-важните дни в Страстната седмица - Велики четвъртък. Припомняме си и Тайната вечеря на Спасителя с апостолите.

На този ден се боядисват яйцата за празника и се замесват козунаците за Великден. Монасите от Бачковския манастир спазиха вековната традиция. Тази сутрин в светата обител боядисаха 2020 червени яйца.

С редица ограничения посрещат Възкресение Христово в Бачковския манастир. Светата обител обаче ще остане отворена за вярващите.

Велички епископ Сионий - игумен на Бачковския манастир; Тази година празниците ще преминат под знака на карантината, която е обявена и която Светия Синод, народната ни църква подкрепи с няколко окръжни писма, така че да бъде предпазен българският народ.

Заради ограничителните мерки само три жени днес боядисваха червените великденските яйца в манастира.

Даниела Янева: Други години от селото жени идват, имат желание да помагат, но тази година сме само персонала.

На Разпети петък светата Плащеница в манастира ще бъде оградена и няма да бъде докосвана от вярващите, които задължително трябва да носят маски.

Велички епископ Сионий - игумен на Бачковския манастир; Да не допускаме страхът да навлиза между нас, а да станем по-отговорни и да вървим в пътя на братолюбието.

На Светли понеделник по време на литийното шествие чудотворната икона на Пресвета Богородица ще бъде носена само от монаси до местността "Клувията". Вярващите ще могат да се включат в шествието, но няма да могат да докосват иконата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Художник нарисува Хари Потър, който се бори с коронавируса
Художник нарисува Хари Потър, който се бори с коронавируса
Бургаски спортисти даряват кръв преди Великден
Бургаски спортисти даряват кръв преди Великден