НОВИНИ

Какви ще са мерките за Великден в Бачковския манастир?

bnt avatar logo
от БНТ
07:18, 16.04.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Регионални

По традиция, на Велики четвъртък в Бачковския манастир започва боядисването на великденските яйца. И тази година светата обител се подготвя да посрещне вярващите на най -светлия християнски празник. Заради извънредното положение в манастира очакват по–малко хора, предприемат се и мерки за сигурност както за всички монаси, така и за хората, които ще дойдат тук.

Епископ Сионий - игумен на Бачковския манастир: Тази година празниците ще преминат под знака на карантината, която е обявена и която Светият синод подкрепи с няколко свои окръжни писма, така че да бъде предпазен българският народ и същевременно храмовете да останат отворени, което е едно велико достояние за всички нас, тъй като храмът подкрепя хората, той дава сила на хората и когато храмът е отворен, сърцата, душите ни са отворени, страхът става по-малко и всички тези депресии, от които всички се плашим, ще бъдат по-малко.

Той призова, който има сили, да отиде в храма, който има мъдростта и желанието - да си остане у дома и там да празнува празниците. Но които отидат в храма, са задължени да спазват изискванията - носенето на маски, дезинфектанти, внимание и отстояние един от друг.

Епископ Сионий обясни, че според традицията в обителта се боядисват толкова яйца, колкото е годината - следователно ще бъдат боядисани 2020 яйца. А тези, които са получили като дарение, ще раздадат на социално слаби хора.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Разлог са направени 187 теста за коронавирус
В Разлог са направени 187 теста за коронавирус
Има ли напрежение във "Факултета" след забраната за напускане на квартала?
Има ли напрежение във "Факултета" след забраната за напускане на квартала?