НОВИНИ

Слаб или провален летен сезон очакват по Южното Черноморие

bnt avatar logo
от БНТ
23:16, 15.04.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Бизнес

Слаб или провален летен сезон прогнозират от туристическия бранш по Южното Черноморие. Според хотелиери и ресторантьори ще бъде необходим рестарт на бизнеса им, а много от малките заведения и хотели може и да фалират.

Въпреки хубавото време и започналите приготовления за лятото, очакванията за сезона не са оптимистични.

Гено Пухов, ресторантьор в Созопол: В момента няма какво да подготвяме, едва ли ще дойдат туристи юни месец.

Липса на ясна прогноза, на работна ръка и на адекватна помощ от държавата ще доведат до фалити, а много от малките заведения и къщи за гости може и да не отворят, казват собственици на обекти по морето.

Георги Тръпков, хотелиер в Поморие: По принцип смятам, че сезон няма да има. Просто ние всички ще се опитаме да рестартираме своя бизнес, леко да заработим.

Йордан Илиев, хотелиер в Созопол: Спряхме търсенето на персонал, по това време вече този баасейн е пълен, всичко е отработено, персоналът работи, стаи са почистени.

От бранша са скептични по отношение и на мярката 60/40, която според тях е непригодна за туристическия бранш.

Георги Тръпков: Резервите, които имаме, не могат да бъдат резерви, с които можем да издържаме нашия екип в продължение на два, на три месеца и т.н.

Йордан Илиев, хотелиер в Созопол: Сега ще пуснем документи за един човек, за управител, защото зимата нямаме кой знае какъв персонал.

Призивите на специалистите в туризма са държавата да помогне на хората, които все пак биха дошли за няколко дни на море.

Кирил Спасов, концесионер на плажа в Несебър: Ако се намалят таксите до някакъв процент, ние пък концесионерите да помислим за вариант за тази година да намалим таксите за чадърите и шезлонгите.

Специалистите в туризма очакват минимално търсене и предлагане на родния туристически продукт през този летен сезон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затопляне и слънчево време
Затопляне и слънчево време
Изкуство по време на пандемия - Банкси с нова провокация
Изкуство по време на пандемия - Банкси с нова провокация