НОВИНИ

COVID-19: Как страните в Европа ще намалят мерките срещу заразата

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:42, 15.04.2020
Чете се за: 01:23 мин.
По света

Заразените с COVID-19 в света надхвърлиха 2 милиона души. Те са в общо 185 държави. Починалите са повече от 120 000. Все повече се заговаря за поетапно облекчаване на мерките в някои европейски държави.

Италия

Лъч на надежда, че Италия някога ще се завърне към своя прочут "долче вита" - някои магазини, сред които книжарниците, отвориха врати. Това, обаче, не важи за най-тежко засегнатата провинция Ломбардия.

Испания

В Испания отварят фабрики, на работа ще се върнат и строителите и служителите в някои сектори. А точно месец след обявяването на извънредно положение, премиерът Педро Санчес за първи отговаря на въпроси в парламента.

Педро Санчес, премиер на Испания: Испанците ще се завърнат към нормалния начин на живот, който ние наричаме "новата нормалност", защото нищо няма да бъде същото след COVID-19.

Франция

Франция очаква облекчаване на мерките след 11 май - първо ще отворят училищата, но не и университетите. А лекарите на първа линия ще получат по 1500 евро допълнителна премия.

Норвегия

В Норвегия детските градини ще посрещат деца от 20 април. Премиерът на страната проведе пресконференция с група "малки репортери".

Ерна Солдберг, премиер на Норвегия: Най-много ми липсва да мога да прегърна приятелите си. Но ще мине време преди това да бъде възможно.

Австрия

Австрия разреши магазините с площ над 400 кв. м. да отворят врати, но при спазване на санитарните изисквания. Поетапно ще се разрешава и спорта на открито.

Полша

В Полша противници на готвения от властите още по - строг закон за абортите намериха начин да протестират въпреки ограниченията, наложени заради COVID-19. Предложението предвижда аборт само в случаи на изнасилване, кръвосмешение или висок риск за здравето на майката. Освен това се криминализира сексуалното образование в училище. Жени с маски, стоящи на разстояние една от друга, протестираха вчера в Краков, а днес във Варшава демонстрантки с автомобили блокираха едно от централните кръстовища.

Сърбия

Далеч от отпадане на мерките са в Сърбия, където от 17ч. на Разпети петък до 5 сутринта във вторник ще бъде в сила полицейски час.

Нидерландия

А в Нидерландия - вместо музика и блясък, залата в Ротердам, която трябваше да бъде домакин на финала на песенния конкурс на Евровизия, ще бъде превърната в полева болница с 680 легла.

Междувременно, Международният валутен фонд удвоява лимита на фонда си за кризисно финансиране. Изпълнителният директор Кристалина Георгиева съобщи, че над 100 държави вече са поискали финансова помощ. И им каза - каза - сега да похарчат толкова, колкото им е нужно, но да запазят касовата бележка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво четем по време на карантина?
Какво четем по време на карантина?
Българските създатели на молекула срещу коронавируса търсят финансиране, САЩ готови да купят патента
Българските създатели на молекула срещу коронавируса търсят финансиране, САЩ готови да купят патента