НОВИНИ

Какви мерки предприе СЗО от началото на пандемията?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:20, 15.04.2020
Чете се за: 00:43 мин.
Здраве

За първи път от СЗО споменават за вируса на 4 януари.

Тогава в социалните мрежи се съобщава за бум на случаи на пневмония в Китай. Ден по-късно се допълва, че няма доказателства за предаване на болестта от човек на човек.


Десет дни по-късно - на 14 януари, екип на СЗО обявява, че вероятно заразата се предава от човек на човек. Екип на оргазнизацията посещава Ухан на 20-21 януари. Вече се говори за епидемия в Ухан и се издават първите препоръки да не се пътува в границите на страната.

В началото на последното десетдневие на януари, експертите така и не успяват да постигнат консенсус по въпроса дали новият коронавирус представлява извънредна здравна ситуация от международно значение.

Единствената препоръка е във връзка с китайската Нова година и пътуванията от и до Китай. Към този момент СЗО остават категорични - няма нужда да се спира международният трафик.

Едва на 30 януари Световната здравна организация обявява коронавируса за опасност от международно значение. Въпреки това, решението на някои държави да затворят границите си, е критикувано от здравната органзиация.

На 11 февруари вирусът официално получава името COVID-19, а болестта, която причинява - коронавирус инфекция.

Точно месец по-късно - на 11 март, ръководителят на СЗО - доктор Тедрос обявява, че вирусът се е разпространил до степен, до която е неизбежно да не се обяви пандемия. Тогава заразените бяха 118 хиляди, а жертвите - малко над 4200.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брюксел обявява стратегия за излизане от карантината
Брюксел обявява стратегия за излизане от карантината
7 от 60 тествани във "Факултета" и "Филиповци" са положителни за COVID-19
7 от 60 тествани във "Факултета" и "Филиповци" са положителни за COVID-19