Новата лаборатория за COVID-19 в Пловдив ще обработва от 30 до 100 проби на ден

от БНТ
18:42, 15.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
Здраве

В Пловдив започна работа новата лаборатория за COVID-19, която беше изградена в Инфекциозната клиника.

В нея ще могат да се обработват от 30 до 100 проби на ден.

Там вече работят лекари и микробиолози от Университетската болница „Свети Георги" и Медицинския университет.

От днес пробите за коронавирус от Пловдив и областта се изследват в лабораторията в Инфекциозната клиника. Според изискванията на Националния оперативен щаб първите обработени тестове ще се изпращат за потвърждение в референтната лаборатория в София.

Доц. Мария Атанасова, вирусолог, ръководител на лабораторията: Първите проби 10 отрицателни и пет положителни по инструкция трябва да бъдат потвърдени там, след което ние ще имаме възможност повече от тук нататък да работим самостоятелно.

Според началника на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски, който днес посети лабораторията, тя е една от най-модерните в страната.

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Пловдив показа, че е много единен и по-особен град от другите градове в България, еталон за това, което може да се случи. От гола поляна една прекрасна лаборатория, мисля че много малко лаборатории има такива в България.

Ето през този прозорец ще постъпват пробите, които ще се изследват тук в лабораторията в Инфекциозната клиника в Пловдив. Всяка една проба ще отнема между пет и шест часа.

До излизане на резултатите хората, потърсили помощ в Инфекциозната клиника ще бъдат изолирани.

Проф. Карен Джамбазов, директор на УМБАЛ „Свети Георги" - Пловдив: Трети блок, който е в началото, е филтър, там идват всички пациенти амбулаторни със съмнения за Ковид и до излизане на пробата те остават там в отделни боксове за наблюдение.

В момента основен акцент в борбата с COVID-19 у нас е развитие на лабораториите и медицинския ресурс в областта на интензивните легла, обясни професор Мутафчийски.

С откриването на лабораторията в Пловдив, центровете в страната за изследване на коронавирус вече са 19.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тервел Пулев стана доброволец в битката срещу COVID-19
Тервел Пулев стана доброволец в битката срещу COVID-19
Ананиев подписа първия договор за дезинсекционни мероприятия и третиране срещу комари
Ананиев подписа първия договор за дезинсекционни мероприятия и третиране срещу комари