НОВИНИ

Какви са акцентите в споразумението за български стоки в големите търговски вериги

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:24, 15.04.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

След вчерашните протести - споразумение между земеделското министерство и търговските вериги за подкрепа на българското производство. Новината обяви ресорният министър Десислава Танева след среща при премиера Бойко Борисов.

До края на годината веригите ще изпълняват правителственото постановление, което ги задължава да увеличат предлагането на български хранителни продукти в своите обекти.

Ден след като търговските вериги атакуваха остро земеделския министър Десислава Танева заради предложеното от нея и прието от кабинета постановление за задължително предлагане на български стоки в магазините, двете страни се разбраха.

Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: Мисля, че се обединихме и се разбрахме българските производители да имат допълнителен канал до веригите, като всяка верига си има техни принципи на договаряне, които се запазват.

Милена Драгийска, управител на търговска верига: Не само се обединихме около работещи мерки, но имаме общо разбиране за необходимостта по разумен начин да бъде подпомогнат българския производител.

Георги Гърневски, управител на търговска верига: Сега не е време за напрежение, не е време за спорове и за тежки дискусии. Сега просто трябва да се обединим, защото хората, клиентите, производителите, всички са в трудно положение.

Правителственото постановление се отнася за всички собственици, които имат повече от 10 обекта за търговия с храни. Така нито една верига не може да го заобиколи.

Представителите на веригите посочиха, че българските храни няма да са в отделна секция, а ще са изложени наред с другите продукти.

Мерките ще действат до края на годината, а след това ще се прецени дали да бъде удължен срокът им.

Премиерът Борисов изрази надежда, че те ще дадат резултат.

Бойко Борисов, министър -председател: Мисля, че ще намерим разумния компромис за всички. И за 90% от нашето мляко да се използва и да отворят щандове и да се даде на българското производство повече. Разбира се всеки трябва да има фактура все пак.

До споразумението с големите вериги се стигна след като рано сутринта премиерът Борисов и министър Танева са провели видео разговор с представители на различни браншови организации в земеделието.

Последвала е среща и с търговските вериги преди представителите й да седнат заедно със земеделския министър на общия брифинг на обяд.

И още едно решение в подкрепа на българските производители. Кооперативните пазари и цветните борси ще работят и на 16 април. Те ще бъдат затворени единствено от 17 до 19 април включително, гласи нова заповед на здравния министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медици искат нормативна промяна за погребенията на жертви на COVID-19
Медици искат нормативна промяна за погребенията на жертви на COVID-19
Няма данни заболелите от COVID-19 в Паничерево да са свързани помежду си
Няма данни заболелите от COVID-19 в Паничерево да са свързани помежду си