НОВИНИ

Няма данни заболелите от COVID-19 в Паничерево да са свързани помежду си

bnt avatar logo
от БНТ
18:11, 15.04.2020
Чете се за: 02:10 мин.
Регионални

В село Паничерево е установен нов 6-и случай на коронавирус - това е 54-годишна жена.

Вчера заразен с COVID-19 избяга от Клиниката за инфекциозни и заразни болести на Старозагорската болница и се прибра с такси в селото.

То се очертава като едно от огнищата на вирусната инфекция в страната. Селото беше поставено под 14-дневна пълна карантина. Днес започна тестването с бързи кръвни тестове на всички жители, които са около 2000 души.

Предоставени са 300 PCR теста за селото. Очакват се и още. До момента са изследвани 80 души, за които се предполага, че са имали контакт със заразените. Утре ще бъдат изследвани още около 50 човека.

С останалата част от населенето ще се работи и по време на Великденските празници, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Първите резултати от направените днес тестове се очакват или късно тази вечер или утре сутринта.

След като станат ясни резултатите от пробите, по-лекити случаи ще се лекуват в домашни условия, а по-тежките ще бъдат настанени в инфекциозната клиника на болницата в Стара Загора.

Срещу избягалия боленс коронавирус все още не е повдигнато обвинение, тъй като той се намира в инфекциозното отделение. Това ще стане след като излезе от там.

В селото в момента няма напрежение заради блокадата.

Все още не може да се каже откъде е тръгнала заразата, защото нито един от заразените не е контактувал с хора, които са се върнали от чужбина.

Избягалият от болницата в Стара Загора, заразен с коронавирус, не е бил в чужбина, няма информация да е контактувал със заразени лица и не е ясно как се е заразил. След напускане на здравното заведение е контактувал със съпругата си и трите си внучета

Ангел Кунчев , главен държавен здравен инспектор: Той се е прибрал директно в къщи. С тези, които и без това са му контактни, с изключение на шофьора на такстито, който е ползвал да се прибере в селото. Хубаво е на практика той е избягал, защото се чувства сравнително добре, клиниката при него е лека, затова не му се стои в болница.

Още вчера избягалият пациент беше върнат обратно в болницата. Заплашват го до 5 години затвор и глоба до 50 000 лева.

До момента няма данни 6-те заболели от коронавирус в Паничерево да са свързани помежду си. Всеки от тях е подложен на епидемиологично проучване.

Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Досега данните не показват особенна връзка и контакти между тях, така че е възможно всички те да са плод не на един човек, който е внесъл вируса, а на няколко различни огнища.

Село Паничерево вече е напълно затворено. Хората могат да излизат от домовете си единствено, за да си купят храна. Трите хранителни магазини работят нормално.

Мариян Цонев, кмет на Община Гурково: Направили сме организация в общината. Имаме вече разговори с фирмите, които зареждат с хранителни продукти в село Паничерево. Те са уведомени, ще карат продуктите до КПП. От КПП-то навътре в селото ще идват собствениците на хранителните магазини, ще си вземат продукти.

В Паничерево няма аптека. Създадена е организация и за доставка на лекарства. В селото има възрастни хора, които се нуждаят от лечение.

Атанас Граматиков, кмет на Паничерево: Има няколко случая за химиотерапия, ще се предприемат съответните мерки, хората ще бъдат здравнообслужвани.

Тестването в Паничерево ще продължи и през следващите дни. В болниците са предприети мерки, за да бъдат избегнати случаи като този в Стара Загора, коментира здравният министър.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Създанена е цялостна организация - камери, охрана във всяка една болница, това е индивидуале, случаен случай. Навсякъде е създаден охранителен режим, който няма да позволи да има друг такъв случай.

В Старозагорската болница се лекуват 18 пациенти, заразени с COVID-19.

Снимки: БГНЕС

Жителите на селото, които имат настоящ адрес тук, могат да се приберат до 20.00 часа. След това те няма да бъдат допускани.

За всички, които искат да влязат в населеното място, са осигурени машини и препарати за дезинфекция. Дезинфекцирано е и цялото село.

Срещу

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са акцентите в споразумението за български стоки в големите търговски вериги
Какви са акцентите в споразумението за български стоки в големите търговски вериги
Официално: Започва масово тестване на всички граждани за коронавирус
Официално: Започва масово тестване на всички граждани за коронавирус