Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Хората с постоянен адрес в Паничерево могат да се приберат до 20.00 часа

от БНТ
13:51, 15.04.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Регионални

Село Паничерево е под 14-дневна карантина, след като мъж с коронавирус избяга от Старозагорската болница и се прибра в селото. Там вече има 6 случая на заразени с COVID-19.

Шести случай на установен жител на село Паничерево с доказан коронавирус. Тази информация на БНТ потвърдиха и от Националния оперативен щаб. От там казаха още, че селото е карантинирано, след като са спазени всички мерки.

Полицейските екипи не допускат влизане в населеното място. Според заповедта на здравния министър всички жители на селото, които имат настоящ адрес в селото имат право да се приберат до 20.00 часа в селото, след този срок няма да е възможно.

В селото живеят 2000 души по настоящ адрес.

Направена е организация от оперативния щаб на община Гурково за доставка на храни и лекарства.

Паничерево вече е затворено. На входовете му са разположени полицейски патрули, които не допускат влизане и излизане в населеното място. Селото е дезинфектирано, а на жителите му са раздадени маски. В населеното място ще работят само здравната служба и хранителните магазини, а хората ще могат да излизат единствено, за да си набавят храна.

Мариян Цонев - кмет на община Гурково: Направили сме организация в Общината. Имаме вече разговори с фирмите, които зареждат с хранителни продукти в село Паничерево. Те са уведомени, ще карат продуктите до КПП. От КПП-то навътре в селото ще идват собствениците на хранителните магазини, ще си вземат продукти.

В Паничерево няма аптека. Създадена е организация и за доставка на лекарства.

Мариян Цонев - кмет на община Гурково: Имаме общински съветници, които са трима в село Паничерево и кмета на селото. Ще взимат всички книжки, медицински и рецепти. Ще ги носят пак до КПП-то. От тук ще идва служебна кола и хора от общинска администрация, ще ги вземат и ще ходят да купуват на хората лекарства от аптеките.

В селото има възрастни хора, които се нуждаят от лечение.

Атанас Граматиков - кмет на с. Паничерево: Има няколко случая за химиотерапия, ще се предприемат съответните мерки, хората ще бъдат здравнообслужвани. Налагат се тези мерки, за да се успокои всичко.

Днес в теста ще бъдат подложени около 60 души от населеното място. Тестването ще продължи и утре, вдругиден и ако се наложи и в почивните дни, съобщиха от Общинския оперативен щаб. Първите резуълтати от днешното тестване ще станат ясни късно вечерта.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
От днес НОИ изплаща първите компенсации по мярката 60/40
От днес НОИ изплаща първите компенсации по мярката 60/40
На Разпети петък няма да се минава под светата Плащаница
На Разпети петък няма да се минава под светата Плащаница