НОВИНИ

Медици искат нормативна промяна за погребенията на жертви на COVID-19

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:26, 15.04.2020
5294
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

12 нови случая на заразени с COVID-19 в страната, сочат последните данни от Националния оперативен щаб.Така общият брой на заболелите става 747. От доказаните нови случаи 3 са в София, 7 в Смолян, 1 в Кюстендил, и 1 в Бургас.

София се оформя като най-голямото огнище на зараза у нас с 447 случая. Горещите точки са два столични квартала - "Филиповци" и "Факултета".

Ген.-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Райони, в които има открити повече заболели, отколкото в други.

Във "Факултета" днес по нищо не личеше, че от полунощ ще осъмнат с пропускателни пунктове заради нарасналия брой заразени с вируса.

Александър, който е общ работник, обаче е имал предчувствие и вече притежава документ от работодателя си. С него ще може да напуска квартала, когато той бъде блокиран.

Александър- жител на кв. "Факултета": Още вчера се обадихме и той ми изкара бележка, с която може да се движим.

От полунощ до второ нареждане се забранява влизането и излизането от "Факултета" и "Филиповци", освен за работа, което трябва да се удостовери с бележка или нужда от мед помощ.

Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община: Ще бъде ограничено и движението вътре в квартала, ще се допуска излизане до магазина за хранителни стоки или до аптека, или за медицинска помощ.

И във "Факултета", и във "Филиповци" предстои масово тестване на населението, обявиха тази сутрин от щаба.

Ген.-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Повече от 200 души ще бъдат изследвани за два дена.

На фона на епидемията се откроява друг проблем - как се погребват починалите от коронавирус, ако близките са в карантина. Оказва се, че практиката в различните болници е разнопосочна. Преди дни 69-годишна жена от Хисаря умира в пловдивска болница. Синовете й няма как да я погребат, защото са в карантина.

Иван Стайковски - син на починалата жена от Хисаря: Научихме от медиите, че майка ни е погребана.

От болницата отказаха коментар пред камера. От община Хисаря, които служебно са погребали жената, твърдят, че такива са им били указанията от Областния кризисен щаб.

В столичната болница "Пирогов" също са се сблъсквали с това - всички близки на първите двама починали от коронавирус у нас също бяха в болница и те нямаше как да я погребат.

Проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов": Ние по служебен път издаваме смъртния акт, след което остават на съхранение докато може да се извърши погребението.

В "Пирогов" съхранението в хладилна камера е безплатно за починалите от коронавируса. Промяна в нормативната уредба обаче е необходима, защото при негативен сценарий с развитието на болестта няма да има места, защото камерите на много болници са препълнени.

Проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов": Искаме по някакъв начин да ни бъде разрешено да извършваме служебни погребения на всички, които съхраняваме в камерите, някои от тях са повече от година.

Ген.-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Наистина има проблем в това отношение.

Предложения за нормативни промени са отправяни към отговорните институции вече няколко пъти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МЗХГ подпомага сектор „Рибарство“ за смекчаване на последиците от COVID-19
МЗХГ подпомага сектор „Рибарство“ за смекчаване на последиците от COVID-19
Какви са акцентите в споразумението за български стоки в големите търговски вериги
Какви са акцентите в споразумението за български стоки в големите търговски вериги