Медици искат нормативна промяна за погребенията на жертви на COVID-19

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:26, 15.04.2020
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

12 нови случая на заразени с COVID-19 в страната, сочат последните данни от Националния оперативен щаб.Така общият брой на заболелите става 747. От доказаните нови случаи 3 са в София, 7 в Смолян, 1 в Кюстендил, и 1 в Бургас.

София се оформя като най-голямото огнище на зараза у нас с 447 случая. Горещите точки са два столични квартала - "Филиповци" и "Факултета".

Ген.-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Райони, в които има открити повече заболели, отколкото в други.

Във "Факултета" днес по нищо не личеше, че от полунощ ще осъмнат с пропускателни пунктове заради нарасналия брой заразени с вируса.

Александър, който е общ работник, обаче е имал предчувствие и вече притежава документ от работодателя си. С него ще може да напуска квартала, когато той бъде блокиран.

Александър- жител на кв. "Факултета": Още вчера се обадихме и той ми изкара бележка, с която може да се движим.

От полунощ до второ нареждане се забранява влизането и излизането от "Факултета" и "Филиповци", освен за работа, което трябва да се удостовери с бележка или нужда от мед помощ.

Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община: Ще бъде ограничено и движението вътре в квартала, ще се допуска излизане до магазина за хранителни стоки или до аптека, или за медицинска помощ.

И във "Факултета", и във "Филиповци" предстои масово тестване на населението, обявиха тази сутрин от щаба.

Ген.-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Повече от 200 души ще бъдат изследвани за два дена.

На фона на епидемията се откроява друг проблем - как се погребват починалите от коронавирус, ако близките са в карантина. Оказва се, че практиката в различните болници е разнопосочна. Преди дни 69-годишна жена от Хисаря умира в пловдивска болница. Синовете й няма как да я погребат, защото са в карантина.

Иван Стайковски - син на починалата жена от Хисаря: Научихме от медиите, че майка ни е погребана.

От болницата отказаха коментар пред камера. От община Хисаря, които служебно са погребали жената, твърдят, че такива са им били указанията от Областния кризисен щаб.

В столичната болница "Пирогов" също са се сблъсквали с това - всички близки на първите двама починали от коронавирус у нас също бяха в болница и те нямаше как да я погребат.

Проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов": Ние по служебен път издаваме смъртния акт, след което остават на съхранение докато може да се извърши погребението.

В "Пирогов" съхранението в хладилна камера е безплатно за починалите от коронавируса. Промяна в нормативната уредба обаче е необходима, защото при негативен сценарий с развитието на болестта няма да има места, защото камерите на много болници са препълнени.

Проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов": Искаме по някакъв начин да ни бъде разрешено да извършваме служебни погребения на всички, които съхраняваме в камерите, някои от тях са повече от година.

Ген.-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Наистина има проблем в това отношение.

Предложения за нормативни промени са отправяни към отговорните институции вече няколко пъти.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МЗХГ подпомага сектор „Рибарство“ за смекчаване на последиците от COVID-19
МЗХГ подпомага сектор „Рибарство“ за смекчаване на последиците от COVID-19
Какви са акцентите в споразумението за български стоки в големите търговски вериги
Какви са акцентите в споразумението за български стоки в големите търговски вериги