НОВИНИ

Със звън на най-тежката камбана Франция отбелязва година от пожара в Нотр Дам

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:32, 15.04.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Тази вечер най-тежката камбана на парижката катедрала Нотр Дам ще забие, за да отбележи година след опустошителния пожар. Президентът на Франция Еманюел Макрон потвърди обещанието си храмът да бъде възстановен за пет години.

Точно преди година, пожарът в Нотр Дам по чудо не отне живот. Огънят, избухнал в дървената част на покрива, изпепели голяма част от катедралата на 857 години.

Оттогава ремонтните работи са спирани няколко пъти - заради природни бедствия, разпръсване на отровни оловни частици и сега заради невъзможност да се изпълнят противоепидемичните мерки за борба с COVID-19.

Ген. Жан-Луи Жоржелен, отговорен за реконструкцията на Нотр Дам: Установихме, че нищо не е мръднало, катедралата устоя на няколко бури. Имаше една през май и през юли също, имаше гореща вълна и така нататък.

Въпреки това, президентът Макрон потвърди обещанието си.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Обещах да възстановим Нотр Дам за пет години. Ще направим всичко,за да спазим този срок.

Тази вечер най-тежката камбата на храма, отлята през 1681г. ще забие, за да се отбележи годишнината от пожара. Това съвпада с часа, в който французите аплодират своите медици.

Камбаната е 13-тонна и се казва Еманюел или Бог с нас. Подарък е от Луи 14. След пожара е била само един път - на погребението на Жак Ширак.

Досега за реставрацията на Нотр Дам са събрани 200 млн. евро дарения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министрите на отбраната на НАТО обсъдиха взетите мерки за справяне с COVID-19
Министрите на отбраната на НАТО обсъдиха взетите мерки за справяне с COVID-19
Емил Димитров: ВиК в Перник не може да използва пълноценно новия водопровод
Емил Димитров: ВиК в Перник не може да използва пълноценно новия водопровод