НОВИНИ

Реакции след решението на Тръмп да спре финансирането на СЗО

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:32, 15.04.2020
Чете се за: 01:21 мин.

Директорът на СЗО изрази съжаление за решението на американския президент да спре финансирането за организацията и съобщи, че тя работи с партньорите си за запълване на възникналите финансови дефицити.

Доналд Тръмп мотивира действията си с това, че организацията се е провалила в битката с COVID-19.

"Сега е времето да бъдем единни в общата ни битка срещу общата заплаха, един опасен враг. Ако сме разединени, вирусът ще се възползва от разлома помежду ни." - каза на редовния си брифинг директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Той определи Съединените щати като дългогодишен щедър приятел и изрази надежда, че скоро отново ще бъдат такъв.

Американският президент Доналд Тръмп отправи остри думи към организацията при обявяването на решението си за спре парите за нея.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Днес дадох указания на администрацията да прекрати финансирането на Световната здравна организация, докато се изготвя доклад за ролята на организацията в изключително лошото управление на кризата с коронавируса и прикриването на данни за разпространението му.

Според Тръмп, СЗО е насърчила пропагандата на Китай за вируса и така е довела до по - голямото му разпространение в света. Тръмп напомни, че американските данъкоплатци дават между 400 и 500 милиона долара годишно за СЗО. И настоя, че като водещ спонсор на организацията, САЩ има правото да настоява за пълна отчетност. За 2018-19 финнсирането от Вашнгтон е 400 млн долара или около 15 % от общия бюджет. За същия период Китай е дал 86 милиона долара.

СЗО е агенция на ООН, създадена през 1948 година със седалище в Женева със задачата да отговаря за общественото здраве в световен мащаб.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза в отговор на решението на Тръмп, че подкрепата за СЗО е решаващо важна за победата в битката срещу COVID-19. И още - че светът трябва да обедини в солидарност, за да спре вируса.

Китай призова Съединените щати да изпълнят задълженията си към Световната здравна организация, а ролята й в глобалните кризи, свързани със здравето, определи като незаменима.

Джао Лицян, говорител на китайското външно министерство: Решението на Съединените щати ще отслаби способността на СЗО да се справи с пандемията и ще подкопае международното сътредничество срещу COVID-19. Всички страни, включително САЩ, ще страдат от последиците от това решение.

Париж и Берлин също изразиха съжаление за решението. Бил Гейтс нарече ходът на Тръмп - да спре парите за СЗО в разгара на световна здравна криза е толкова опасен, колкото изглежда. По думите му, светът се нуждае от СЗО повече отвсякога.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските създатели на молекула срещу коронавируса търсят финансиране, САЩ готови да купят патента
Българските създатели на молекула срещу коронавируса търсят финансиране, САЩ готови да купят патента
Брюксел обявява стратегия за излизане от карантината
Брюксел обявява стратегия за излизане от карантината