НОВИНИ

Брюксел обявява стратегия за излизане от карантината

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:26, 15.04.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света

ЕK представи пътна карта за постепенна отмяна на ограничителните мерки във всички страни в Европейския съюз. Брюксел призовава връщането към нормалното положение да стане постепенно и координирано между страните.

Различните страни са на различни етапи в мерките, затова от ЕК дават най-общи насоки за координация. Една от тях е да има координация при премахването на вътрешния контрол на гранциите. Друг важен съвет е мерките да се разхлабват поетапно във времето, а не изведнъж.

Европейската комисия препоръчва използването на мобилни приложения, които да дават информация за здравния статус на хората. Никой не може да бъде задължен да ползва такива приложения, но призивът на Брюксел е властите да направят така, че хората да им имат доверие и да са убедени, че те са полезни.

Препоръчва се също масово тестване, за да могат бързо да се откриват и изолират заразените.

Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК: Искам да подчертая, че тази пътна карта не е сигнал, че ограничителните мерки могат да бъдат отменени сега. Целта е да представим рамка за решенията на държавите-членки. Ние препоръчваме постепенен подход. При всяко действие, което се предприема, трябва да се наблюдава дали разпространението на вируса се увеличава или остава стабилно, под определена граница.

Европейските лидери се събират другата седмица във видеоконферентна среща на върха. Освен излизането от карантината, те ще обсъждат и за дългосрочни мерки за ограничаване на икономическите щети от пандемията.

Очакват се сериозни дебати между държавите.

Шарл Мишел - председател на Европейския съвет: С колегите трябва да обсъдим абсолютната необходимост от създаването на мащабна инвестиционна стратегия. Следващия 7-годишен бюджет е ключовия елемент, който може да ни помогне да успеем.

Урсула фон дер Лайен организира на 4 май онлайн донорска конференция за набиране на средства за откриване на ваксина и лечение на коронавируса, в която ще участва и фондацията на Бил Гейтс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции след решението на Тръмп да спре финансирането на СЗО
Реакции след решението на Тръмп да спре финансирането на СЗО
Какви мерки предприе СЗО от началото на пандемията?
Какви мерки предприе СЗО от началото на пандемията?